9 скрити източника на глутен

глутенКогато преминем към палеодиета и започнем да готвим храната у дома, имаме много по-голям контрол върху храната, която консумираме, включително колко глутен ядем. Не е тайна за никого вече, че глутенът не е особено полезен. Най-вече, за хора, страдащи от автоимунно заболяване.

Тъй като именно глутенът може да предизвика автоимунитет. Като например, да увеличава чревната пропускливост. Увреденото черво е състояние, което винаги съществува съвместно с автоимунното заболяване. Освен това глутенът активира имунната система. При автоимунни заболявания нашата имунна система вече е свръхактивна. Всяко повишено стимулиране може да увеличи автоимунната атака в тялото ни. 

9 скрити източници на глутен

Пакетирани храни

Избягвайте всички продукти, съдържащи пшеница, ябълки, ечемик, малц, ръж, грис, лимец, бира, (често се произвеждат от ечемик), нишесте, естествени ароматизатори (могат да съдържат глутен), овес. Можете да намерите тези съставки във всичко – от билкови чайове до сосове, защото те добавят вкус, текстура и сладост.

Барбекю

За разлика от тиганите, които се измиват след употреба, решетките на грила не се почистват. За съжаление, това не премахва глутена, така че ако грилът някога е бил използван за препичане на кифли или месо за грил, подправено със съставки, съдържащи глутен, това е риск от замърсяване. Има едно лесно решение. Сложете храната си върху парче алуминиево фолио. 

Суши

Обичате ли суши? Ако сушито ви е една от любимите ви храни за ядене, то е време да я ограничите! Задавайте въпроси преди да поръчате. Пшеничното брашно често се добавя към ориза, за да го направи лепкаво. Соевият сос съдържа пшеница…

Бъркани яйца и омлет

Вярвате или не, когато ги поръчвате в ресторант, често получавате повече от яйца. Някои ресторанти добавят малко смес за палачинки, за да направят яйцата по-пухкави. Други използват яйчна смес в опаковка, съдържаща няколко добавки, включително нишесте, което може да съдържа глутен. Когато поръчвате бъркани яйца или омлет в ресторант, първо се уверете, че използват пресни яйца.

Деликатеси

Ако купувате деликатеси, можете да прочетете етикета първо. Обикновено съдържат захар, подправки и добавки и много от тези съставки могат да бъдат на основата на пшеница.

Билки и подправки

Те не съдържат естествено глутен, но и кръстосаното замърсяване и хранителните измами са често срещани, а в състава на подправките се добавят понякога и противослепващи агенти на пшеница. Канадската агенция за инспекция на храните проведе проучване през 2013 г. и 24% от пробите от подправки съдържаха високи нива на глутен.

Медикаменти и добавки

Повечето добавки и лекарства съдържат консерванти и аромати, като и двете могат да съдържат глутен. Прочетете внимателно съставките на бутилките с добавки и потърсете изявления за алергени, които гарантират, че продуктът не съдържа глутен.

Грим и продукти за лична хигиена

Молекулите на глутена всъщност са твърде големи, за да се абсорбират в кръвта през кожата, което е облекчение. Въпреки това, всичко, което се прилага към устните, се поглъща, което означава, че е важно да изберете безглутенови червила и балсами за устни. По същия начин, изберете продукти, които не съдържат глутен.

Домашни любимци

Като цяло, домашните любимци са полезни за здравето, но има два начина, по които глутенът може да се прехвърли от домашни любимци на собствениците: не миете ръцете си след обработка на храна за домашни любимци, съдържаща глутен.

Материалът е по статия на phoenixhelix.com.

Add a Comment