Ето кои са различните видове протеинови добавки!

 

протеинПротеините са жизненоважни за растежа и поддържането на цялото човешко тяло и са добре известни като „градивните елементи“. Предстоящата статия хвърля светлина върху различните видове протеинови добавки, които широко се използват от тежките упражнения и строителите на тялото, за да изградят и поддържат мускулите си.

Протеините са основни хранителни вещества за организма. Има около 50 такива основни хранителни вещества, които телата ни изискват и които не могат да бъдат произведени от нея. Тези хранителни вещества са разделени на 6 основни категории, състоящи се от белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода. Всички тези хранителни вещества се получават от храната, която ядем / пием.

Водата се счита за най-важната от тези хранителни вещества, последвана от протеин. Протеинът е основният структурен компонент на всички клетки в тялото, особено на мускулите. Това също включва телесни органи, кожа и коса. Протеините се разграждат на аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Те се използват като прекурсори на коензими, хормони, имунен отговор, клетъчен ремонт и други молекули, необходими за живота. Също така протеинът се изисква да образува кръвни клетки и се използва като гориво само когато въглехидратните и липидните ресурси са изчерпали до ниско количество.

Повечето от нас имат погрешното схващане, че трябва да включим задължително месо в нашата диета, за да получим протеин. Това е напълно невярно. Да, месото е най-добрият източник на протеини, но не и единственият. Яйца, боб, ядки, фъстъчено масло, мляко и млечни продукти също са добри източници. Храненето с месо осигурява всички протеини, които се изискват от тялото. Вегетарианците трябва да имат добре балансирани ястия с много разнообразие в диетата си, за да получат всички необходими протеини.

Видове протеинови добавки

Максималният брой потребители на протеинови добавки са тези, които упражняват дълги, особено телесни строители. Той се приема и от тези, чиято нормална диета е бедна на протеини. Здравните магазини днес са наводнени с разнообразие от тези добавки. Можете лесно да се объркате, поради което трябва точно да знаете за вида на протеиновата добавка, която се изисква.

Суроватъчен белтък

Суроватъчният протеин е най-добрата и най-популярната протеинова добавка, използвана от упражняващите сила и културисти. Суроватъчен протеин се получава по време на процеса на превръщане на млякото в сирене. Помага при производството на аминокиселини, които се използват при изграждането и поддържането на мускулна тъкан.

Соев протеин

Както подсказва името, соевият протеин се получава от соевото растение и е добър източник, въпреки че не е пълен единствен източник на протеини. Соевият протеин се твърди, че е следващият най-добър източник на протеин след месото. Проучванията показват, че соевият протеин намалява LDL холестерола, като същевременно поддържа HDL холестерола.

Яйчен протеин

Яйчен протеин се счита за една от най-добрите форми на естествен протеин. Бялото яйце е протеиновата част. Много хора все още консумират сурови яйца, за да получат този протеин; Обаче, това не е препоръчителният начин за това. Основният проблем, свързан с яденето на сурови яйца, е заразяването с бактерията Salmonella с вторичния проблем, включващ наличието на витамин В, наречен биотин. Яйцата трябва да бъдат варени или добре приготвени преди консумация, за да се елиминират някои бактерии, които могат да причинят заболяване. Добавките за яйчни протеини осигуряват всички предимства на този протеин без добавения холестерол, който яйчен жълтък (жълта част) идва.

Казеин протеин

Казеинът се смила много бавно и е добър източник на протеин. Тази добавка е най-добра, когато се приема през нощта преди лягане, тъй като се счита, че е ефективна приблизително 6 до 7 часа след консумацията.

Суроватъчен / соев изолиран протеин

Суроватката / соевия изолатен протеинов еквивалент е същият като нормалната суроватка / соева протеинова добавка, с изключение на факта, че тя е много по-концентрирана в нивото на протеините. Обикновено добавките от суроватка / соеви протеини съдържат около 75 до 85% протеин, докато изолатът и на двата съдържат около 90 до 98% протеин. Изолираният сорт е по-скъп и обикновено се използва от тези, чиято тренировка е изключително напрегната.

Конопеното масло е богато на есенциални мастни киселини, а семената от коноп съдържат протеини, които са пълни и силно смилаеми.

Add a Comment