Всичко, което едно момиче трябва да знае за първия си цикъл!

тампони
Първият път, когато едно момиче й идва, е време, изпълнено с опасения, объркване и въпроси. Обикновено този момент е стресиращ за малкото момиче, и същевременно – радост за майката.
Това показва, че дъщеря й започва да цъфти и да се превръща в млада жена.

Средна възраст на първата менструация

Първият менструален цикъл се нарича менархе. Възрастта, на която едно момиче може да изпита менархе, зависи от много фактори. Тези фактори включват района, в който живее момичето, културните фактори, генетичното разположение, нивото на хранене и индивидуалният биологичен часовник. Не можем да предвидим точно кога едно момиче ще има своята първа менструация. През повечето случаи момичетата получават първия си период някъде близо до пубертета.

Пубертетът е този момент на живот, когато едно дете или подрастващ става зряло и тялото се готви за размножаване. Момичетата преживяват менархе и след това продължават с менструационния цикъл до достигане на възрастта на менопаузата. Това води до много хормонални промени, които причиняват физическо развитие на тялото на момичето. Хормоните, наречени естроген и прогестерон играят важна роля в началото на периодите. Тъй като нивото на тези хормони се повишава в тялото на момиче от 8 до 9 години, започва да се появяват физически промени.

Днес се наблюдават все повече случаи на ранна менструация. Млади момичета на възраст от 8 години преживяват първите си периоди. Тези ранни менструални периоди се наричат ​​преждевременно менархе. В някои случаи външните фактори, стресът, хормоналните дисбаланси, гените и т.н. могат да накарат периодите да се появят до 16 години. Тези закъсняващи периоди се наричат ​​аменорея. Тези момичета, които нямат менархе на възраст 15 или 16 години, трябва да търсят гинекологична помощ. Това ще помогне да се определи основният фактор и да се предприемат коригиращи действия.

Признаци

В повечето случаи самото менструално кървене е първият знак на менархе. Другите признаци включват дискомфорт в областта на корема, подуване на корема, умора и промени в настроението. Момичето може да стане раздразнително и дори да изглежда мрачно. Ако забележите физически промени в дъщеря си, последвани от тези признаци, би било разумно да започнете да говорите с нея за менструацията. Трябва да обясните, че всичко е наред. Обяснете на детето, че менструацията е знак за плодородие. 

Симптоми

Има много симптоми, които може да се появят при едно момиче. Може да се появи леко или тежко менструално кървене. Другите симптоми включват главоболие, болки в гърба и дори болка в краката. Стомашните спазми са често срещан симптом на менархе. Тези коремни спазми могат да продължат за първите няколко дни от менструалния цикъл. Първият период може да причини много дискомфорт. Въпреки това, не се притеснявайте. Много е нормално да изпитвате болка, тъй като матката се свива през периодите. Симптомите са различни за всеки индивид. 

PMS

Много момичета имат предменструален синдром (PMS). Този синдром е набор от симптоми, изпитани от жените преди началото на периодите им. Тези симптоми показват началото на менструалния цикъл. Човек може да изпита подуване, умора, главоболие, пъпки, менструални спазми и т.н. Тези симптоми на PMS може да са различни за всяко момиче и те помагат на едно момиче да се подготви за месечните периоди.

Add a Comment