Пристрастените към игрите са болни

Пристрастяването към видеоигрите ще бъде включено в списъка на Световната здравна организация (СЗО) като психическо разстройство. Така нареченото „игрово разстройство“ ще бъде добавено в 11-ото издание на „Международна статистическа класификация на заболяванията“, предаде Би Би Си.

Според проекта на документа пристрастените към видеоигрите са в „състояние на натрапчива и редовно възникваща потребност за игра, толкова остра, че „превъзхожда по важност другите жизнени интереси“. Някои държави вече го идентифицират като основен проблем за общественото здраве. Много от тях, включително Великобритания, имат частни клиники за пристрастяване, за да „лекуват“ пристрастените към игри.

Последното издание на справочника за болестите е от 1992 г., като новото ръководство трябва да бъде публикувано през 2018 г. То съдържа кодове за заболяванията, заедно с техните признаци и симптоми, и се използва от лекари и изследователи за проследяване и диагностициране на заболявания. Това предполага, че анормалното поведение на игрите трябва да бъде доказано за период от най-малко 12 месеца, за да се определи диагнозата, но периодът може да бъде съкратен, „ако симптомите са тежки“.

Симптомите на пристрастеност към видеоигри са:

загуба или нарушаване на контрола за собственото игрово поведение (честота, интензивност, продължителност на сесията);
компютърната игра има все по-голям приоритет за пациента;
въпреки негативните последствия от игровите сесии, играчът не ги спира, а дори ги удължава.
Д-р Ричард Греъм, водещ специалист по пристрастяване към технологиите в болница в Лондон, приветства решението за признаване на състоянието. „Това е важно, защото създава възможност за по-специализирани услуги“.

Всяка година има около 50 нови случая на пристрастяване към цифровите технологии.
Много страни се борят с проблема, а в Южна Корея правителството въведе закон, забраняващ достъпа на деца под 16години до онлайн игри между полунощ и 06:00 часа. В Япония играчите са предупредени, че не трябва да прекарват повече от определеното време всеки месец за видеоигри. В Китай пък интернет гигантът Tencent ограничи часовете, които децата могат да играят на най-популярните му игри.

Add a Comment