Какви са причините за недостиг на В12?

витамин б12

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който тялото ни няма как да си набави само. Това означава, че трябва да го получим чрез различна храна или добавки. Витамин В12, заедно с други витамини от групата В, се използва от тялото ни, за да превърне въглехидратите, които ядем, в глюкоза, която тялото ни използва за енергия.

Витамин В12 играе роля и в производството на ДНК и работи в тясно сътрудничество с фолиевата киселина, за да произведе червени кръвни клетки и да произвежда S-аденозилметионин (SAMe).

Витамин В12 е също важен за поддържането на централната нервна система, включително за проводимостта на нервните импулси и за производството на миелиновата обвивка, която предпазва и „изолира“ нервите.

Недостигът на витамин В12 може да бъде трудно откриваем и може да доведе до множество, понякога необратими проблеми със здравето, включително увреждане на нервите.

Ако приемате лекарство, съдържащо метформин, важно е да знаете, че сте изложени на повишен риск от недостиг на витамин В12.

Американски учени и изследователи установили това след проследяване на болни от диабет, приемащи метформин два пъти дневно. Те забелязали значителни разлики в нивата на В12.

Проучванията в САЩ показват, че близо 40% от американците имат ниски нива на витамин В12 в кръвта.

Кои са нормалните нива на витамин В12?

Нормалните граници на витамин В12 са 200 pg / mL до 1100 pg / mL, въпреки че хората в долния край на този спектър (между 200 pg / mL и 350 pg / mL) често имат симптоми на недостиг на витамин B12. Всъщност, ако нивата ви са под 600 pg / mL, може да страдате от недостиг на B12.

Признаци за недостиг на витамин В12!

Има четири етапа на недостиг на витамин В12:

Етап 1: Намаляване на нивата на B12 в кръвта поради проблеми с абсорбцията
Етап 2: Складове на В12 са изчерпани на клетъчно ниво
Етап 3: Способността за синтезиране на нови червени кръвни клетки се намалява
Етап 4: Макроцитната анемия се счита за късен индикатор за недостиг на В12.

Add a Comment