Митовете за отслабване

Когато става въпрос за загуба на тегло, няма как да се оплачем от липсата на съвети и чудодейни трикове.
Въпросът е обаче дали те са реални и дали в действителност работят.

От BuzzFeed Health се допитват до различни диетолози, треньори и експериментатори по хранене, като ги молят да споделят кои са най-широко разпространените схващания за загубата на тегло.

И това е интересно: Питате ли се защо не може да отслабнете, отговорът е в 6-те вида затлъстяване.
Ето техните обобщени мнения:

загуба на тегло

Килограмите са важни

Много хора се стремят към определени килограми, които те смятат, че са идеални за тях. В момента, в който се доближат до тях, поставят нови цели и са в постоянно преследване на измислено от тях съвършенство. Експертите съветват да не се фиксирате към цифрите на кантара, а да се стремите да постигнете и поддържате тяло, което харесвате.

Някои храни изгарят мазнини или ускорят метаболизма
Много често се случва редица списания и книги да ни натякват, че трябва да ядем определени храни, за да“ изгорим мазнини „и да“ разтърсим метаболизма“. Леденостудена вода или люти чушки имат тенденция да увеличават метаболизма, но това не е краят.

Те помагат да изгорим малко повече калории, но ефектът е бърз и след пет минути минава. Затова диетолозите казват просто да внимаваме в това какво консумирате, а не да изядете парче торта и след това да се наливате с литри ледена вода.

диета

Това, че диетите действително работят

Най-големият мит за загуба на тегло е, че диетите за отслабване всъщност работят. Въпреки че тoва е така в краткосрочен план, те всъщност не работят в дългосрочен. Причината – повечето диети за отслабване не са пълноценни (напр. ниско съдържание на въглехидрати/без въглехидрати), което не е реалистично за дълъг период от време.

Когато човек прекрати диетата, ефектът е бързо връщане в изходна позиция. Затова изрязването на цели групи храни не е здравословно в дългосрочен план!
Всичко се случва, когато намалим въглехидратите

По-голямата част от хората губят тегло най-добре на диета, която НЕ е бедна на въглехидрати. Дори в началото да има ефект, организмът си връща за ограниченията, които му налагате.

тренировка

Трябва да тренирате много и непрекъснато да се движите

Хората търсят резултати за вчера и се втурват да правят изтощителни тренировки в преследване на мечтаните килограми. Това обаче не може да продължава вечно,.

Помислете си – фитнес преди работа и бокс след работа шест пъти седмично е вероятно неприемливо за повечето хора. Освен това означава да се лишите от личен живот и може да доведе до претоварване на организма.

хранене

Гледат на начина на хранене като на диета

Ако сте постоянно в търсене на „правилната“, „най-добрата“ или „идеалната за вас“ диета, това, което трябва да направите, е да определите коя е идеалната за вас комбинация от хранителни вещества или храни. Целта е да се храните здравословно, но да сте сити, да се чувствате добре и да не си дояждате със „забранена“ храна.

Помислете как постепенно да замените отделните групи нездравословна храна с алтернативната – белият хляб с черен или хляб със семена, олио със зехтин, авокадо, маслини, бялата захар – с кокосова, фурми или плодове, бялото брашно – с лимецово, нахутено или пълнозърнесто.

Целта е стъпка по стъпка да определите този режим, който е най-подходящ за вашия стил и начин на живот.
Ако едно упражнение не ми харесва, значи няма да ми помогне
Ако не харесвате фитнес, потърсете танцов клас, ролери, гребане, плуване и др. Упражненията, които искате, не са определени и задължително във фитнес залата. Намерете активна рутина, която ви интересува и я превърнете в част от ежедневието си.

тегло
Загубата на тегло е най-добрата причина да тренирам

Едно от погрешните схващания е, че загубата на тегло е основната полза от фитнес. Това е резултат, но не е единственият и в повечето случаи не е най-важен.

Ползите за нашето физическо и психичното здраве, и цялостното благосъстояние, се простират далеч отвъд естетическите ползи.
За да постигнете максимални резултати, трябва да тренирате в „правилно“ време от деня
Няма такова понятие като „най-доброто за тренировки“ време. Съобразете с начина на живот, графика на работа, кога сте в кондиция – сутрин или вечер. Ако се чувствате активни сутрин – изберете това време, вечер почивайте или правете йога. Просто слушайте тялото си.

храна

Трябва да ядете едно и също количество по едно и също време

Хората често мислят, че здравословното хранене или поддържането на теглото трябва да бъде лишено от храна и да следва точно определен график, но грешат. Животът е пълен с възходи и падения, както и диетата ви.

Ако усещате, че днес ви се яде повече – яжте. Ако не сте гладни – не се тъпчете. Не изпускайте хранене и се стремете към баланс.

Източник: Blitz.bg

Add a Comment