Кръвен тест ще открива ракови заболявания

Учените са напът да открият универсален кръвен тест за рак. Екип в университета „Джон Хопкинс“ във Великобритания изпробва метод, който открива осем от най-често срещаните форми на болестта, пише Би Би Си. Идеята им е годишен тест, предназначен за ранна диагностициране на рака и спасяване на човешки животи.
Туморите отделят малки частици от мутирала ДНК и протеини, които произвеждат, в кръвния поток. Тестът търси именно мутациите, в 16 гена, които редовно се появяват при раково заболели пациенти, и осем белтъка, които често се освобождават.

За целите на изследването учените са тествали 1005 пациенти, болни от различен тип рак – на яйчниците, на черния дроб, на стомаха, на панкреаса, на хранопровода, на дебелото черво и др. Тестът установява 70% от раковите заболявания,твърдят учените. А това може да има огромно въздействие върху смъртността от рак, смятат изследователите.

Колкото по-рано се открива рак, толкова по-голям е шансът да се лекува. Пет от осемте изследвани ракови заболявания нямат скринингови програми за ранно откриване. Ранното откриване на рака преди разпространението на болестта е един от най-надеждните начини за спасение от раковите заболявания и това интересно изследване е стъпка към постигането на това по-рано, отколкото сега е възможно.

Ракът е сред водещите причини за смърт в световен мащаб. През 2012 г. в света има 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, причинени от рака. През 2015 г. броят на смъртните случаи е нараснал до 8,8 милиона, а броят на новите случаи на рак се очаква да надвиши 22 милиона през следващите две десетилетия, прогнозира СЗО.

Add a Comment