Кихайте на воля: полезно е!

Специалистите от Лестърския университет във Великобритания описват случай на 34-годишен мъж с разкъсано гърло. Той бил приет по спешност с оплаквания – не можел да говори и да преглъща.

Всичките му проблеми се появили, след като се опитвал да спре кихавиците си, задържайки си носа с ръка. Вследствие на това получил разкъсване на тъкани на гърлото. Наложило се да остане за лечение в болница за седмица, докато се възстанови. Въпреки че това са необичайни и изключително редки случаи, не е невъзможно да получите травма заради потискане на кихането, смятат лекарите. Възможно е да си създадете и проблеми от задържането на въздуха в тялото като белодробен колапс, алармират британските специалисти.

Задържането на кихането може да увреди и ушите или дори да разруши аневризма на мозъка, предупреждават още специалистите, цитирани в списание BMJ Case Reports. Затова спирането на кихането чрез блокиране на ноздрите и устата е опасно и трябва да се избягва.

Въпреки че именно с кихавиците се разпространяват най-много болести – като върлуващите в момента грипни вируси, то е по-добре да кихнете. Разбира се, задължително слагайте ръка или кърпичка, за да избегнете разпръскването на бактериите и микробите във въздуха. След това задължително изхвърляйте кърпичките в боклука и си измийте добре ръцете, за да не разболеете околните.

Add a Comment