Ефективни средства срещу махмурлука

Медът е най-ефикасното средство срещу махмурлука, който ни спохожда в празничните дни, съветват британски учени от Кралското химическо дружество. Сладкият натурален продукт максимално извлича токсините от организма, въпреки голямото количество алкохол, което може да бъде поето на празничната трапеза, уточни в. „Дейли телеграф“. Основната активна съставка на антиалкохолния еликсир е фруктозата. Именно тя позволява на организма по-леко да разгради алкохола на по-безопасни съставки.

Причината за неприятните усещания от препиването е, че първоначално спиртът се разлага на токсичен ацеталдехид. Но с помощна на фруктозата той се превръща в оцетна киселина, която изгаря в процеса на нормалния метаболизъм и в крайна сметка се издишва от човека.

Британските учени са убедени: медът значително съкращава продължителността на махмурлука. Те също съветват преди пиене да се поеме чаша прясно мляко, което намалява токсичните вещества в организма. А обикновената вода помага за по-бързото изхвърляне на алкохола от тялото.

Обичайните симптоми на махмурлука, които се проявяват няколко часа след като човек е преустановил консумацията на алкохол, са жажда, сухота в устата, умора, главоболие, гадене и повръщане. Причината за главоболието е, че тялото изразходва много кислород за разграждането на алкохола. Срещу това неприятно състояние помага да се спи на отворен прозорец след парти, обяснява Марен Шмид от Института по натуропатия в Ерфурт. Друга причина за неразположението на сутринта след препиване е, че алкохолът и продуктите от неговото разграждане са токсични за телесните клетки.

Празнуващите хора, които въпреки взетите мерки се събудят на следващата сутрин с неприятни усещания, могат да сложат студен компрес на челото си. Той предизвиква свиване на кръвоносните съдове и противодейства на ефектите от алкохола върху тях. Експертите препоръчват за приятен охлаждащ ефект горната костна част на носа да се натрие с масло от мента или тигрова мас.

Срещу главоболие помага чаша еспресо с разтворен в нея половин лимон. Не се препоръчва употребата на аспирин. Повишената киселинност може да предизвика гадене и да раздразни допълнително и без това страдащия стомах на махмурлията.

Традиционна „противоотрова“ срещу махмурлук е маринованата херинга, поне за тези, които са в състояние да я преглътна след тежка вечер. Рибата набавя всички изгубени от организма минерали. Алтернатива на това средство е зеленчуковата супа.

Чувството за тежест в стомаха може да се облекчи с разходка на следващата сутрин с умерено до бързо темпо, отбелязва Манфред Сингер, основател на Фондацията за биомедицински изследвания на алкохола в Манхайм. Противно на широко разпространеното схващане, аперитиви като брендито, консумирани след обилно ядене, не облекчават стомашната тежест. Истината е, че те забавят храносмилането и засилват усещането, че празничната храна тежи като тухла в стомаха.

Еспресото също не помага, но кофеинът стимулира чревната мускулатура. Храносмилателните проблеми след консумацията на мазни храни могат да бъдат облекчени с билки. Етеричните масла в копъра предпазват от подуване на стомаха. Семената от растението трябва да се стрият на прах и да се запарят в гореща вода. Препоръчително е да се пие чай от копър всекидневно седмица или две преди Коледа.

Подобен ефект имат чайовете от семена на анасон и кимион, които могат да се редуват. Джинджифилът стимулира храносмилането и намалява гаденето. Освен за приготвянето на чай, джинджифилът може да се използва и като подправка за празничните ястия като печена патица или гъска./ БГНЕС

Add a Comment