Какво се случва, ако имаме недостиг на цинк?

фитнесЦинкът е минерал, който приемаме чрез храната.

Какво се случва, ако приемем прекалено много цинк?

Обикновено се получава чревен дискомфорт, повръщане и други подобни неразположения.

Но както прекаляването, недостигът също може да създаде неприятности. Дори минимален или краткосрочен недостиг на цинк може да доведе до практически неоткриваеми щети за организма ни.

Предишни изследвания показаха, че липсата на цинк също може да увеличи риска от системно възпаление, проблеми с кърменето, увреждане на органи и дори смърт. Докато акнето и обривите са явни признаци на някакви проблеми, липсата на цинк е безсимптомно и често остава незабелязано.

Проучване изследва ефектите на краткосрочната липса на цинк и как това се отразява върху храносмилателната система. Хранели 48 прасенца с брашно, царевица и соя – храни, богати на цинк, в продължение на две седмици. След което ги подложили на диета, съдържаща различни количества цинк, за да се развие дефицит на цинк в ранен стадий.

Изследователите забелязали, че в началото изчерпването на цинк било без някакви видими симптоми, но малки промени можели да се видят в черния дроб и в кръвта. Така учените стигнали до извода, че има пряка връзка между хранителните ензими в панкреаса и нивата на цинк в организма като цяло. Също така недостигът на цинк намалява апетита. Цинкът помага за разграждането на храната в организма.

Учените смятат, че загубата на апетит може да се дължи на „натрупването“ на храна вътре в стомашно-чревния тракт, поради дефицит на цинк, а това ни кара да се чувстваме по-малко гладни.

Националният здравен институт препоръчва на хората да приемат по 8 до 11 милиграма цинк всеки ден. Това може да стане с богата на цинк храна като морски дарове, месо, семена и варен фасул, грах и леща.

Add a Comment