Знаете ли за какво служат различните хормони?

хормони

Хормоните са вещества, които се образуват на едно определено място в нашето тяло. Когато даден хормон преминава в кръвта, подбужда по кръвен път дейността на други органи и системи. Най-кратно казано – хормоните са молекули, с помощта на които нашият организъм работи.

В зависимост от хормоните, които преобладават в нас, ние сме високи, ниски, слаби, дебели, руси или червенокоси. Хормоните осигуряват пълноценното физическо и умствено развитие, половото съзряване на човека; дават възможност на органите да се адаптират към обкръжаващата среда; поддържат постоянството на вътрешната среда – хомеостазата.

За съжаление, балансът в организма на човека е много крехък и много лесно може да се разруши. Заедно с нервната система хормоните осигуряват адекватни реакции на органите и системите при промяна на условията на средата, т.е. осигуряват процесите на адаптация на организма.

В зависимост от химическата си структура хормоните могат да се класифицират в три основни групи:

1. Белтъци и пептиди – хипофизни хормони (пролактин,соматотропен хормон и др.), инсулин, глюкагон, паратхормон и др.

2. Производни на аминокиселини – адреналин (епинефрин), норадреналин (норепинефрин), тироксин и др.

3. Стероидни съединения – хормони на надбъбречната кора (кортикостероиди) и полови хормони (андрогени, естрогени и гестагени).

За какво служат различните хормони?

Растежен хормон (соматотропен хормон, соматотропин) – растежният хормон се произвежда от предния дял на хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. Той стимулира белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса.

Антидиуретичен хормон – увеличава обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета, което води до намаляване на отделената с урината вода. Вследствие на това в организма се задържа вода и се повишава артериалното кръвно налягане. При изпиването на големи количества алкохол неговата секреция се потиска и предизвиква обезводняване на организма. При по-голямо количество от този хормон в човешкото тяло се появява болестта „безвкусен диабет“. За нея е характерно, че болният изпитва мъчителна, неутолима жажда и изпива огромни количества вода. Съответно и количеството отделена урина е голямо до 20-30 литра на ден, но тя съдържа нисък процент урея и други токсични вещества.

Тироксин – хормонът на щитовидната жлеза. От хормоните на щитовидната жлеза зависи повишаването на възбудимостта на нервната система и ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството на образуваната от организма топлина. Тироксинът участва в обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Този хормон стимулира изгарянето на мазнините и въглехидратите, така че тези хранителни вещества оптимално да изпълнят задачата си на източници на енергия.

Глюкокортикоиди – хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те регулират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини и потискат възпалителните процеси и алергични реакции в организма. Минералкортикоиди – също хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те поддържат нормалното съдържание на някой минерални соли в организма.

Адреналин и норадреналин – хормони, които се образуват в сърцевината на надбъбречните жлези. Те имат действие подобно на симпатиковия дял на вегетативната нервна система – ускоряват сърдечните съкращения, повишават кръвното налягане, потискат движението на стомаха и червата. Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта.

Инсулин – инсулинът е хормон, който се произвежда в ендокринната част на задстомашната жлеза (панкреаса). Той понижава концентрацията на глюкозата в кръвта. Също така улеснява навлизането на глюкозата в клетките и използването и от тях. Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва болестно състояние – диабет.

Глюкагон – този хормон, обратно на инсулина, стимулира разграждането на гликогена до глюкоза и се повишава концентрацията на глюкоза в кръвта. Той е пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма.

Естрогени – хормони, които биват наречени „женски хормони“. Тези хормони подпомагат развитието на вторичните полови белези при жената, играят важна роля при репродукцията. Човешките естрогени се произвеждат главно в яйчниците.

Прогестерон – това също е женски хормон. Той подпомага подготовката на матката за бременност. Този хормон се произвежда от яйчниците.

Пролактин – също женски хормон, който се секретира от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.

Тестостерон – мъжки хормон или стероиден хормон от групата на половите хормони. По принцип е главен мъжки полов хормон и анаболитен стероид.

Add a Comment