Физически и психически ползи от плуването

Физически и психически ползи от плуването

 

Плуването е упражнение за хора от всички възрасти. Тo може да бъде леснo и сравнително  евтин спорт, а човек може да спортува  по свое собствено темпо. Плуването помага на човек да достигне или  да остане във форма, но ползите се простират и до психичното здраве.

Хората на възраст от 19 до 64 години трябва да получават 150 минути умерена аеробна активност всяка седмица. По-младите деца също трябва да са физически активни.

Важно е да включите тренировки за силови тренировки във всяка рутинна процедура, за да поддържате мускулите здрави и гъвкави. Ако  здравето позволява, това трябва да продължи възможно най-дълго през целия живот.

Човек може да избере плуване за друга форма на упражнения по редица причини. Тя дава на тялото цялостна тренировка и има много предимства за хора от всички възрасти и нива на фитнес.

15 ползи от плуването

Плуването предлага разнообразни ползи за умственото и физическото здраве. Петнадесет са изброени по-долу.

 1. Цялостна тренировка

Плуването може да увеличи сърдечната честота, тонуса мускулите и да управлява теглото.

Плуването ангажира почти всяка основна мускулна група, която изисква човек да използва ръцете, краката, торса и стомаха.

Плуване също:

 • увеличава сърдечната честота без да натоварва тялото
 • подобрява здравината
 • тонизира мускулите
 • подобрява общото физическо състояние на тялото
 • помага за управлението на теглото
 1. Изграждане на сърдечно-съдова сила

Сърдечно-съдови упражнения, често наричани кардио, включват сърцето, белите дробове и кръвоносната система. Една задълбочена рутинна тренировка, като тази, която включва плуване, ще включва този вид упражнения.

Изследванията показват, че плувците имат половината от смъртността на неактивните хора. Изследване от 2016 г. показва, че плуването може да помогне за понижаване на кръвното налягане и контролиране на нивата на кръвната захар.

 1. Подходящо за всички възрасти и фитнес нива

Някои видове упражнения може да са предизвикателство за хора, които не са спортували  или са водили заседнал начин на живот.

Плуването обаче позволява на човек да спортува със свое собствено темпо и може да бъде лесен спорт за начинаещите.

Човек може да се научи да плува в съвсем млада възраст, а повечето плувни басейни имат определена зона за начинаещи и хора, които предпочитат да плуват бавно.

 1. Страхотно умение

Предимствата от обучението за плуване може да бъде животоспасяващо в бъдеще.

 1. Добре е за хора с наранявания.

Тъй като водата леко поддържа мускулите, плуването е предпочитано от много хора, които не са в състояние да участват в упражнения с голямо натоварване.

 1. Добре е за хора с увреждания

Физически увреждания могат да ограничат възможностите за тренировка на различни спортове.

Тъй като водата осигурява съпротива и подкрепа, много хора смятат, че плуването е идеална възможност за повишаване на физическата култура.

Тъй като плуването може да повиши доверието и да подобри социалните умения, то може да бъде от полза за хората с умствени увреждания.

 1. Помощ при астма

В допълнение към изграждането на сърдечно-съдовата сила, плуването може да увеличи капацитета на белите дробове и да подобри контрола върху дишането.

Докато влажният въздух на закритите басейни също може да помогне за подобряване на симптомите на астма, някои изследвания показват, че дезинфекционните химикали, използвани в басейни, могат обаче да влошат симптомите на заболяването.

 1. Подобряване на симптомите на множествена склероза (МС)

Водата предпазва крайниците, така че хората с МС могат да се възползват от подкрепата и леката съпротива, която водата осигурява.

Едно проучване отбелязва значително намаляване на болката, когато хората с МС са участвали в 20-седмична плувна програма.

Участниците също съобщават за подобрения в умората и депресията, свързани с МС.

 1. Безопасен по време на бременност

Плуването е препоръчителна форма на упражнения за бременни.

Добавеното тегло, може да причини болки в ставите и мускулите по време на бременност.

Плуването е особено популярно сред бременните хора, защото водата може да поддържа това тегло. Това помага да се чувствате по-комфортно, докато сте бременни.

Винаги е добра идея да се консултирате с лекар, когато предприемате нова форма на дейност по време на бременност.

 1. Изгаряне на калории

Плуването е отличен начин да изгорите калории. Изгорената сума зависи от теглото на човека и от това колко енергично той плува.

 1. Разнообразие и забавление

Хората са склонни да се отегчават от повтарящи се упражнения, но има много начини за поддържане на плуването интересно.

Има различни спортове –  водна аеробика или водна топка, както и състезания и гмуркания, могат да помогнат да добавите разнообразие за да не достигнете състояние на отегчение.

 1. Помощ за подобряване на съня

Проучване, включващо възрастни с безсъние, съобщава за подобрен сън при тези, които упражняват редовно.

Проучването през 2010 г. установи, че около половината от възрастното население съобщава за трудности при сън. Ако е достъпно, плуването може да е от полза за тези, които търсят по-добър сън

 1. Увеличаване на настроенията

Упражненията освобождават ендорфини, които подобряват настроението. Плуването може също така да повиши доверието и социалните умения, което може да повлияе на самочувствието на човека.

Пилотното проучване през 2014 г., включващо хора с деменция, показва, че тези, които плуват редовно в 12-седмичен период, показват подобрение в настроението.

 1. Управление на стреса
  Упражнението е чудесен начин да облекчите стреса и безпокойството. Тя също така може да пренасочи ума далеч от тревожни мисли.
  Въпреки че са необходими повече изследвания, дори 20 минути физическа активност седмично може да помогне на човек да се чувства по-спокоен.
  15. Достъпни и достъпни
  Много градове предлагат обществени басейни с отстъпка.  Плуването в езеро или океан може да бъде привлекателна възможност. Винаги вземайте предпазни мерки, като например осигуряване на надзор, когато плувате в открити води.
  За вкъщи
  Плуването изгаря калории и може да помогне на човек да отслабне, както и тонус мускули и подобряване на цялостното здраве и фитнес.
  Чрез ангажиране на няколко различни мускулни групи и сърдечно-съдовата система, плуването може да осигури отлична тренировка за голямо разнообразие от хора.

С помощта на medicalnewstoday.com

 

Add a Comment