Физиотерапия – с какво може да помогне?

Защо се използва физиотерапия?

Физиотерапията  помага за лечение на наранявания и заболявания чрез използване на различни методи като масаж, топлинна терапия, упражнения, електротерапия, обучение на пациентите и съвети.

 

Физиотерапията, помага при лечението на ортопедични и неврологични заболявания. Пациентите от всички възрастови групи като кърмачета, деца, възрастни могат да бъдат лекувани за съответните им състояния с помощта на физиотерапия.

Физиотерапевтите са обучени  здравни специалисти, които използват различни методи за лечение на заболяването,  като по този начин помага на пациентите да подобрят общото си качество на живот.

Здравни ползи от физиотерапията

Физиотерапията помага на пациентите, страдащи от определени двигателни нарушения, които могат да бъдат вродени, свързани с възрастта и  случайно или поради определени промени в начина на живот.

Физиотерапевти работят в сътрудничество с пациентите си, като предоставя съвети, насочват ги към специфични упражнения и  напътстват за  определени промени в начина на живот, които заедно да помогнат за облекчаване на различни болезнени  състояния. Физиотерапевтите също така насърчават движението и осигуряват някои помощни средства за придвижване, които могат да помогнат на пациентите да подобрят своите заболявания.

Ръчните масажи, извършени от физиотерапевти, могат да облекчат болката и сковаността на пациентите чрез подобряване на кръвообращението и отпускане на засегнатата област. Тази техника е известна като ръчна терапия, която се използва за мобилизиране, манипулиране и увеличаване на функционирането на засегнатата област.

Кога се използва физиотерапията? 

Има много условия, за които може да се приложи физиотерапия:

  1. Сърдечни и дихателни състояния

В центрове за сърдечна рехабилитация, физиотерапевтите обучават пациентите за това как да се откажат от тютюнопушенето и да поддържат здравословен начин на живот. Те също така лекуват пациентите, страдащи от хронично заболявания като  хроничен бронхит и др.

Физиотерапевти образова пациентите, страдащи от муковисцидоза (състояние, при което лигавицата става гъста и лепкава и задръства белите дробове) за определени техники, които им позволяват да се отстранят слуз от дробовете си в  собствения си дом.

При астматични пациенти физиотерапевтът ще препоръча активен начин на живот, включващ специфични упражнения и техники за обучение на съпротивата. Като цяло тези технологии могат да подобрят качеството на живота на пациента

  1. Неврологични състояния

Пациенти, страдащи от неврологични състояния като удар, множествена склероза, болест на Паркинсон, церебрална парализа, или увреждане на гръбначния мозък могат да подобрят състоянието си в голяма степен с помощта на физиотерапия. Физиотерапевтът може да помогне за рехабилитацията на двигателните умения и поддържането на правилната поза и ходене, като използва механични средства.

  1. Ортопедични проблеми

Някои състояния, като травми, които засягат костите и ставите и предизвикват навяхвания, болки в гърба и фрактури, се лекуват от ортопедични физиотерапевти. След като се извърши хирургия, физиотерапевтите въвеждат техники за съвместна мобилизация като акупунктура и лечение с електрическа стимулация.

В случай на фрактури, след като фиксираната кост е фиксирана, физиотерапията може да помогне за възстановяване на движението, минимизиране на сковаността и възстановяване на силата на засегнатата област.

  1. Детски условия

Физиотерапията помага при лечението на някои детски нарушения като мускулна дистрофия; състояние, определено от загуба на мускулна сила. За мускулна дистрофия и други свързани състояния физиотерапията  може да подобри подвижността и да намали болката. Педиатричната физиотерапия може да помогне и на деца, които страдат от забавени моторни дейности като ходене, трудности при извършване на структурирани движения или хиперактивност.

  1. Спортни наранявания

Физиотерапевтите могат да помогнат на контузените спортисти, като ги съветват и консултират за процеса на възстановяване. Те оценяват, диагностицират и провеждат рехабилитация на  спортните наранявания и обучават пациентите за определени движения, които да спомогнат за възстановяването им

Физиотерапията  има разнообразни подходи и техники за лечение, които могат да помогнат на пациентите да облекчат условията си, използвайки  цялостен подход.

Чрез физиотерапия можем да подобрим функционирането на тялото  до най-високо ниво.

Add a Comment