Урология

УрологияУрология (от гръцки οὖρον и -λογία) — област на клиничната медицина, която изучава етиологията, патогенезата, отделителната система, мъжката репродуктивна система, заболявания на надбъбречните жлези и други патологични процеси в ретроперитонеалното пространство и разработва методи за лечение и профилактика.

Урологията е хирургична дисциплина и за разлика от нефрологията, урологията се фокусира главно върху въпросите за хирургично лечение.

В кръга на професионална компетентност на уролога е да помогне при различни видове заболявания на простатата (простатит, аденом); мъжки и женски стерилитет; влошаване на мъжката потентност; заболявания на пикочната и отделителната система (цистит, уретрит, пиелонефрит, уринарния каменна болест и т.н.), бъбреците и надбъбречните жлези;

Съвременната урология разполага с модерно оборудване и технологии за навременна и точна диагностика, включително Ehouretrografiya – ултразвуково изследване на уретрата и пикочния мехур.

Радиочестотната топлинна терапия е лечение на простатит и доброкачествена хиперплазия на простатата, на базата на нехирургични техники. Лечението се извършва чрез излагане на радио вълни с определена честота, насочени към засегнатите райони на простатата, докато здравата тъкан остава незасегнат. Процедурата е напълно безболезнено.

Ендоурологията се занимава с приложението и осъществяването на ендоскопските, миниивазивните методи в урологията.

Увеличената простата е едно от най-честите заболявания при възрастните мъже, което предизвиква сериозни проблеми с уринирането. Обичайно, тази болест се лекува с лекарства, които могат значително да подобрят симптомите, но не спират прогресията на нарастване на жлезата.

Това е причината в по-тежките случаи да се налага оперативно лечение.

Съвременните методи за операция на увеличената простата са едноскопски или безкръвни – т.е. използват се естествените отвори на тялото, (без да се правят разрези), за да се премахне запушването, с помощ0та на ток или лазер.

Add a Comment