Студено или топло при травма?

trawmaКонтузили сте се, докато сте тренирали във фитнеса – знаете ли какво трябва да направите? Как се реагира в подобен момент – топъл или студен компрес трябва да сложите? Ще кажете, разбира се, че лед се слага при счупена кост, но и при травма ли трябва да реагираме така?

Кога да сложим топло при травма?

Сърцето непрекъснато изпомпва кръв до всички части на тялото, като ги снабдяват с хранителни вещества и кислород. Ако човек се нарани, съвсем нормална реакция на организма, е да се опита да се пребори с антителата и да се опита да насърчи естествения процес на възстановяване на болното място.

При стари наранявания и рани, които не са се случи в близко време обикновено се използва топлината, за да се успокои болката. По този начин се стимулират кръвоносните съдове и им се помага да се справят и да подобрят кръвообращението в засегната част. Така се ускорява оздравителният процес на нараненото място.

Топлинна терапия не трябва да се прилага, ако има оток или възпаление. Топлите компреси са много ефективни при хронични болки, при навяхване, спазми, болки в мускулите.

Кога да сложим лед при травма?

Ледените компреси работят точно на обратния принцип на топлинните. Подобно на топлинната терапия, ледената също е позната от дълбока древност. Обикновено лед се слага на току-що или внезапна травма, която е остра – в тази ситуация ледът ще помогне да намалее подуването или кървенето, ако има такова. Студеното ще ограничи притока на кръв към раната – така, причинявайки скованост около мястото, ще се намали налягането и болката ще намалее – основното, което се цели в такива ситуации.

Но никога не трябва да се използват кубчета лед директно върху раната, а трябва ледът да се постави в някаква кърпа или пък някаква торбичка, за да се предпази кожата. Задължително трябва да се провери какъв е цветът на кожата, след като вече е поставен ледът върху раната. Ако мястото е станало ярко розово, ледът трябва да се отстрани от болното място, като се замени с нов и се постави отново върху раната, докато кожата не нормализира цвета си. Торбичките с лед също така са и много добър помощник при кожни изгаряния или пък акне.

Add a Comment