Яжте сол, за да не ви удари инсулт!

солМилиони по целия свят са с риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт заради високо кръвно налягане. То пък се дължи на прекомерната консумация на сол и солени храни.

Затова всеки диетолог и лекар препоръчва на своите пациенти да намалят солта и да преминат към диета с ниско съдържание на сол.

Но според някои проучване това не е съвсем така.

Всъщност се оказва, че намаляването на приема на сол може дори да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

„Това са изключително важни констатации за тези, които имат високо кръвно налягане“, казва водещият автор на изследването Андрю Менте, изследовател и професор по клинична епидемиология и биостатистика в Училището по медицина Макмастър.

Фактите, които учените съобщават, се базират на изследване, публикувано в списание The Lancet. Изследователите анализирали здравните данни на 133 118 участници, 63 559 от които са били диагностицирани с хипертония.

Учените редовно са взимали кръвни проби от участниците в експеримента, събирали са данни за тяхната диета, вредните навици, болести и други фактори, които влияят върху продължителността на живота. Учените сравнили нивата на натрий в организма им, за да установят дали прекомерната употреба на сол води до инфаркти и инсулти.

 

Любопитен факт е, че консумацията на сол под 3 грама дневно влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата дейност. А участниците, които консумирали по 2 грама сол, по-често са умирали от инфаркти, инсулти и други болести в сравнение с хората, които са се хранили нормално.

А според здравните норми на ден трябва да се яде не повече от 4 грама сол, което е около 2 чаени лъжички.

Add a Comment