Синдром на неспокойните крака – какво още не знаем?

синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака или RLS е един от най-честите неврологични нарушения. Това е неврологично нарушение, което причинява силен дискомфорт в крайниците – т. нар. мравучкане и изтръпване на краката.

Синдромът на неспокойните крака обикновено засяга жените, като синдромите се появяват обикновено при по-възрастните хора. Характерно за заболяването е развитието му по време на бременност, което след раждането изчезва.

Ново откритие е установило два нови гена, които увеличават вероятността от развитието на синдрома на неспокойните крака. Неприятното усещане в краката, което може да бъде облекчено чрез разходки, е характерно за страдащите от синдрома.

Учените са установили, че симптомите често се появяват вечер или през нощта, което причинява разстройства в съня, хронична загуба на сън и натрупване на умора.

Екип от изследователи от Европа, Канада и САЩ са анализирали ДНК на 4867 пациенти с RLS и 7280, без това заболяване. Така те идентифицирали два нови гена, които играят важна роля в развитието на заболяването.

Add a Comment