Менструалният цикъл – най-важен за забременяване!

овулацияВсеки път, когато жените отидат на гинеколог, чуват въпроса: „Кога беше първият ден на последната ви менструация?“

Продължителността на менструалния цикъл може да разкрие много за здравето на една жена.

За лекарите това дава важна информация за способността на една жена да забременее.

Дължината на менструалния цикъл се определя от броя дни от първия ден на кървене до началото на следващия период. Това може да ни покаже дали имаме хормонален дисбаланс, както и дали има редовна овулация, а без овулация не може да забременеете.

Цикълът е разделен на три фази – фоликуларната фаза, лутеалната фаза и менструация, и всяка фаза може да съдържа бележи, които да ни подскажат какво е нашето здраве.

Последователно нередовни цикли – дали по-кратки, дали по-дълги, дали прескачане на цял цикъл, могат да окажат влияние върху плодовитостта и вероятността за естественото зачеване на една жена. Защото повечето случаи на безплодие са причинени от проблеми с овулацията.

Ако менструалният цикъл е по-кратък от 21 дни?

Когато менструалния цикъл е по-малко от 21 дни, това означава, че не е настъпила овулация. Обикновено нашият менструален цикъл се съкращава с напредването на възрастта, когато нашите яйчници съдържат по-малко яйцеклетки.

Ако менструалният цикъл е по-дълъг от 21 дни?

Когато един менструален цикъл е повече от 35 дни, овулацията е нередовна. Обикновено, по-дълги цикли се дължат на липсата на редовна овулация. В редовен цикъл, падането на нивата на прогестерон е това, което ни кара да кървим.

Наднорменото тегло или затлъстяване

Това може да доведе до тежки периоди. „По-пълните жени произвеждат естроген от две места – яйчниците и допълнително мазнини. Мастната тъкан има способността да произвежда много естроген, и всичко това може да доведе до рак на матката“, обяснява още специалистът.

Ановулация

Лекарите използват термина „липса на овулация“, за да опишат периодите, в които яйчниците не отделят зрели яйцеклетки редовно. Това може да се дължи на редица фактори, включително нарушения с щитовидната жлеза или нарастващи нива на пролактин. Поликистозен овариален синдром (PCOS) е състояние, предизвикано от дисбаланс на половите хормони. То може да доведе до неуспешна овулацията и да увеличи риска от спонтанен аборт.

Add a Comment