Красива усмивка – това са здрави и бели зъби

красива усмивка с бели зъби
Красивата усмивка значи бели и здрави зъби

Кое е най важното за красивата усмивка? Разбира се здравите и красиви зъби. Обаче ако искаме нашите зъби да са здрави и красиви е необходимо да оказваме постоянна грижа за тях. В тази грижа влиза постоянна зъбна хигиена, използване на подходящи четки, пасти и вода за  изплакваме.

Ако искаме нашите зъби да са здарви следва да спазваме няколко съвета:

  • Богата и витаминозна храна. /повече плодове и зеленчуци/. Хубаво сдъвкване и ядене на твърда храна – кори от хляб, ябълки ..
  • Никога не употребявайте нито много студени, нито много горещи напитки и храни. Зъбния емайл е много здрав, но високите и ниските температури могат да спомогнат за поява на микропукнатини. Не се смесват топли и студени храни и напитки – отново влияе за появата на микропукнатини.
  • Венците ….. Грижете се за тях, защото те са много основна част от здравите зъби. При редовното миене вечер правете масаж и те ще ви се отблагодарят
  • Профилактика на зъбите – болестите на зъбите се предотвратяват много по-лесно в сравнение с останалите заболявания ако са хванати в началото

Дъвката за зъбите

Дъвката е старо средство за профилактика, полезна и приятна както за децата, така и за възрастните. Използването й има определено значение за поддържане на активността на дъвкателната мускулатура и стимулиране на слюноотделянето. Тя не само почиства налепите по зъбите, но и прави масаж на венците. Внимание – може да отлепи не добре поставени пломби 😊

Трябва да се знае, че дъвкането не бива да продължава повече от 20 минути. Установено е, че за това време зъбите се почистват около 80 на сто, а в устата се излива толкова слюнка, колкото за 5 до 10 часа при нормално състояние.

За да се постигне бърз ефект, дъвката трябва да бъде с твърда консистенция, да на полепва по зъбните повърхности. Подходящи са дъвки, в чиито състав влизат биостимулатори и минерални соли, особено натуралната дъвка /сакъз/. Не сa подходящи дъвки, съдържащи захар или изкуствени подсладители

 

Упражнение за укрепване на зъбите

Упражнението за тренировка на зъбите  е тракане със зъби.

Седнете и се отпуснете. След това започнете да почуквате със зъби леко и ритмично. Направете това движение първоначално 50 пъти с кътниците, 50 пъти с кучешките зъби отдясно, после 50 пъти с предните зъби и накрая 50 пъти с кучешките зъби отляво.

Тракането със зъби помага да се засили артикулацията и да се запазят зъбите здрави. Когато се прави сутрин, това упражнение събужда организма. Практикувано през деня, то поддържа ума бодър.

 

Най – честото заболяване на устата е …… кариеса

 

Най добрата профилактика е неупотребяване на захар и редовна профилактика с подходящите уреди за зъбна хигиена. Не забравяйте редовното изплакване на устата след бързото похапване на нещо през деня..

 

Add a Comment