ЗДРАВА УСТА – ЗДРАВО ТЯЛО

Когато лекар попита пациент за неговото здраве, рядко се обсъжда състоянието на зъбите и устната кухина. Парадоксално, тъй като устата е вратата към тялото и различните заболявания и инфекции в нея могат сериозно да се отразят на общото здраве. Или ако трябва да го кажем в едно изречение – здравата уста е задължителна, за да имате здрав организъм. Кое обаче разболява устата и влияят ли проблемите в нея по някакъв начин и на общото здраве на организма?

 

Днес всички говорят за пародонтит, а старото наименование 

пародонтоза вече не се употребява

Замисляли ли сте се защо? Диагнозите, завършващи на „-оза“ представляват разнообразна група от заболявания и състояния (дивертикулоза, туберкулоза, спондилоза), а тези, завършващи на „-ит“, означават заболявания с възпалителенпроизход (като отит – възпаление на ухото, фарингит – възпаление на гърлото, бронхит – възпаление на бронхите в белите дробове, конюктивит – възпаление на конюктивата, на очите и т.н.). Откриването на възпалителната природа на повечето заболявания на зъбодържащия апарат (гингивит, пародонтит) промени на 180 градуса разбирането за причината на тяхното възникване и съответно лечебния подход към тях.

И докато преди години поради липса на достатъчно информация е било удобно за подобен род проблеми да виним генетиката (например, „аз съм с фамилно предразположение“, „зъбите на баща ми изпадаха сами още преди да навърши 50 години“, „при мен е генетично“), днес с цялата информация, знания, резултати от клинични проучвания и успешно лекувани и поддържани случаи вече знаем, че

Причината в повече от 90%от случаите, е 

непочистената зъбна плака

Tочно този белезникав лепкав слой от хранителни остатъци, бактерии и техните разпадни продукти е причина за възпалението на венците (гингивит) и по-късното засягане на костта, в която зъбите се разполагат (пародонтит). И не само това – той е причина и за развитието на кариесите и много от техните усложнения (пулпити, периодонтити, абсцеси), както и за различни възпаления на устната лигавица (стоматити).

Да, именно непочистената плака причинява всичко това – почти всички заболявания на зъбите и голямата част от проблемите на зъбодържащия апарат

Бактериите, “отговорни” за пародонтита, могат по кръвен път да повлияят на далечно разположени органи

и така да утежнят общото състояние на човека. Т.нар. пародонтална медицина изследва именно връзките между пародонталните заболявания и различни системни заболявания – сърдечно-съдови, дихателни, остеопороза, диабет. Процесът е двустранен – намалената защита на организма води до по-тежки разрушения и по-силна изява на пародонтита.

 

И тъй като причината за пародонталните заболявания е почти винаги зъбната плака, не остава нищо друго  освен чистене, чистене и отново чистене.

 

Автор: д-р Ива Димчева

Източник: Дневник / Storio

Add a Comment