Кръвен тест открива имаме ли рак на дебелото черво

дебело червоНов тест разкрива какъв здравословен проблем имаме с дебелото черво. Той е кръвен и вече няма да е необходимо да се взимат проби от изпражнения или да се прави колоноскопия.

Според американските лекари, одобрили вече теста, с негова помощ ще може да се открива рак на дебелото черво.

Кръвният тест е особено важен, тъй като малко симптоми се появяват в ранните стадии на рак на дебелото черво, обяснява д-р Андрю Чан, доцент по медицина в Харвард и практикуващ гастроентеролог в Масачузетската болница.

Едно от предимствата на този тест е способността му за скрининг на 35% от хората, които не са били подложени на скрининг.

Д-р Чан също казва, че превенцията на рака на дебелото черво трябва да включва и промени в начина на живот като повишена физическа активност, намаляване на тютюнопушенето и диета, включваща повече плодове и зеленчуци.

Двама австралийски учени пък провели изследване, включващо 250 пациента, при които търсели ракова ДНК в кръвта след операция. 80% от пациентите, при които е открита циркулираща ДНК, са имали рецидиви, докато 6-8% от тези, при които не е открита циркулираща ДНК са имали рецидив.

Add a Comment