Успокоява ли ни яденето на вредни храни, когато сме тъжни?

вредни храниДюнер, пържени картофи и голяма безалкохолна напитка – ако това е обядът ви, то вие със сигурност сте в депресия. Научно доказано е, че когато човек е тъжен и разтревожен, първо посяга към вредни храни – като например, сладолед, джънк или шоколадовите десертчета.

Но се оказва, че това е доста погрешна практика – именно всички тези мазни и вредни храни помогнат на хората да са в лошо настроение. Според изследвания на белгийски учени истината за това може да се крие в отношението, а не във визуалните или психологически ефекти при вида на сладолед или пък бисквитки.

Проучването, ръководено от д-р Лукаш Ван Уденхоф, от Университета в Льовен и публикувано в сп. Journal of Clinical Investigation, предполага, че самите мастните киселини в тези храни засилват чувството на тъга и създават тъжните емоции и лошо настроение у хората.

Изследователите тествали 12 здрави доброволци, които били без затлъстяване. Всеки човек бил подложен четири пъти на 40-минутен ядрено магнитен резонанс, за да бъде сканирана мозъчната му активност. На участниците била закачена стомашна сонда за хранене, като учените ги „нахранили“ с по 250 милилитра мастни киселини или физиологичен разтвор, които им били дадени три минути по-рано.

Те пуснали на доброволци 11 парчета с тъжна класическа музика, в продължение на 1 минута. В същото време, докато слушали музиката, учените показвали на доброволците на екрана пред тях снимки на 10 тъжни лица.

Без да знаят, че току-що са били „нахранени“ с мастни киселини, тези доброволци съобщават, че са с 50% по-тъжни, отколкото тези, които са получили само физиологичния разтвор. Учените са открили още, че мазнините в стомаха намаляват поведенческите и нервните реакции на клетката, „отговаряща“ именно за тъжните емоции.

Учените вярват, че това изследване доказва, че мастните киселини създават лошото настроение в хората, дори и без визуални знаци за самите храни. Въпреки това, много хора предпочитат да изядат кутия сладолед, когато са тъжни, като вярват, че така ще се почувстват по-добре.

Add a Comment