Алкохол и предменструалния синдром (ПМС)

Ако сте жена, може да сте запознати с объркващия ад на предменструален синдром (ПМС). Никой не знае точно кои фактори повишават риска, но данните сочат към алкохола.

 

Имате ли промени в настроението и промени в апетита преди Вашия период?

Усещате  ли гърдите си толкова чувствителни, че започнете да носите по големи сутиени, така че да не се наранявате?

Дали тези и други предменструални симптоми – например промените в съня ви, спорадичното гадене и главоболието, например – нарушават нормалния ви начин на живот до по-малка или по-голяма степен?

Ако е така, може да имате предменструален синдром, който често срещат много жени.

Въпреки че точните причини и рисковите фактори за ПМС не са известни, няколко проучвания предполагат, че жените, които редовно пият алкохол, са по-склонни да получат описаните симптоми.

Нов систематичен изследвания  и анализи потвърждават, че може да  се говори за влияние на  алкохолът върху  предменструалния синдром .

Изследователите, които проведоха анализа, са: университета в Сантяго де Компостела, Центъра за изследване на биомедицината в Salud Pública в Мадрид, и Университета в Саутхемптън, Великобритания.

Изследователите са извлекли и анализират данните от 19 проучвания, проведени в осем страни и заедно с повече от 47 000 участници. Те откриват „умерена асоциация“ между алкохола и повишен риск от ПМС.

Прогнозираните проценти обаче са далеч незначителни: пиесата се оценява с 45% по-висок риск от ПМС, а хората пиещи по големи количества  имат дори по-висок риск – 79%.

По този начин 11 процента – или приблизително 1 на 10 – от случаите с ПМС може да са свързани с навиците на жените за пиене.

 

В края на краищата съществува популярното мнение че  пиенето на определени видове алкохол – обикновено червено вино – може да помогне за облекчаване на спазмите, свързани с менструалния период.

Все пак авторите на изследването вярват, че високият брой на случаите в изследването, за  връзката между алкохола и ПМС, доказва, че алкохолът е пряко свързан с ПМС

Add a Comment