Активност в офиса – да намалим стоенето на стол

Активността  – предизвикателство в офиса

Много от нас имат работа, която изисква от нас да стоим  на бюра или около конферентни маси за няколко часа на ден. Много здравословни рискове са свързани със стоенето седнал за продължителни периоди – но как да останем активни на работното място? Какво е движението в днешния модерен офис?

Дори и да сте на бюро цял ден на работа, има много начини да останете активни.

Изследванията показват, че застояването за продължителен период е свързано със затлъстяване, диабет тип 2 и повишен риск от смърт от сърдечни заболявания.

Прекаленото стоене седнал,  може също да забави обмяната на веществата, което оказва влияние върху способността на организма да регулира кръвното налягане и кръвната захар, както и да разгражда телесните мазнини.

Повишаване  на физическа активност в работния ден може да доведе до намаляване на някои от рисковете за здравето, които са повишени, ако деня ви в офиса преминава без движение.

Едно проучване установи, че само 30 минути активност в продължение на 5 дни всяка седмица – било то да ходиш на фитнес, да караш колело до работа или да отидеш на обяд, можеше да предотврати 1 на 12 смъртни случая в световен мащаб.

Да бъдеш физически отпочитал може също така да помогне  срещу някои от вредите получени от  стрес на работното място. Стресът може да доведе до нарушено психическо благосъстояние, депресивни симптоми и високо кръвно налягане – всичко това може да доведе до отсъствия от работа.

Когато работите на бюро за 7-10 часа на ден, намирането на възможности да бъдете активни може да бъде предизвикателство.

Днес ви предлагаме  пет и съвета, които да ви помогнат да останете активни в работния си ден.

 1. Колело или пеш

В зависимост от местоположението, опитайте се да смените транспорта към вашето работното място. Оставете колата си у дома и вместо това се движете с колело или пеш.

Както карането на колело, така и ходенето до работа също са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване.

Освен това хората, които ходят пеш или с колело, имат по-нисък индекс на телесна маса (BMI) и телесна мазнина от тези, които пътуват с кола

 

Тези, които активно пътуват до работа, пеша или с велосипед, казват че се чувстват по-способни да се концентрират и по-малко напрегнат от тези, които пътуват с кола.

Ако сте с наднормено тегло и сте неактивни, колоезденето към работа е също толкова ефективно, че ви помага да загубите мастната маса, тъй както ако сте във фитнес зала, според проучване на Копенхагенския университет в Дания.

Едно сутрешно пътуване до работа може да бъде само тоникът, който търсите, ако искате да отслабнете, но нямате време или склонност да посещавате редовно фитнес център.

 1. Стойте прав редовно

Нещо толкова просто, колкото да стоиш прав известно  време, докато работите, би могло да помогне за ограничаване на свързаните с това здравословни рискове от заседналостта  за прекалено дълго време.

Препоръчителното поведение на работното място е:

 • Постоянна или лека активност за 2-4 часа в работно време за работници, които са предимно работят на бюра
 • използване на бюра за слушане (с топки вместо столове) или стоящи работни станции за редовно прекъсване стоенето седнал
 • честа промяна на позата, за да се предотврати евентуална мускулно-скелетна болка и умора

Все повече и повече фирми приемат използването на специализирани столове, тъй като се появяват повече доказателства за техните предимства.

Използването на високи  бюра тип бар, също е показало, че има неврокогнитивни ползи. Например, студентите, които непрекъснато използват стоящи щандове, са имали подобрения в изпълнителните функции и възможностите за работна памет.

 1. Местете се повече

Преместването в различни позиции е очевидно като действие, което трябва да предприемете, когато се опитвате да бъдете по-малко стоящ на стола си, но когато сте в дълбините на даден проект, е лесно за много часове да се застои без никакви признаци на движение.

Вземете стълбите вместо асансьора, за да включите упражнението в работния си ден.

Проучванията установиха, че за всеки допълнителен час на седене над 5 часа, размерът на талията се е увеличил с 2 сантиметра, а рискът от сърдечно-съдови заболявания – с 0,2%.

Липопротеин с ниска плътност или „лош“ холестерол се увеличава, а липопротеинът с висока плътност или „добър“ холестерол намалява.

Когато са били разпитани за тяхното действително и желано ниво на стоене в стол, едно проучване съобщава, че служителите, работещи на бюро, искат да прекарват по-малко време в седнало положение и повече време да имат физическа активност през работния си ден.

Изследванията показват, че сърдечно съдовата функция се  нарушава след 6 часа, прекарани на бюрото. Въпреки това, като се разхождате в кабинета за 10 минути след дълъг период на работа, може да спомогнете за възстановяването на  съдовата функция.

Увеличете движението през  работния си ден, като направите няколко прости промени:

 • Разходете се до бюрото на колегите, за да говорите с тях, вместо да изпращате имейл.
 • Вземете стълбите вместо асансьора.
 • Паркирайте колата на няколко пресечки от работния ви вход.
 • Избирайте по-дългия маршрут към бюрото си, за да се появят няколко допълнителни стъпки.
 • Реорганизирайте бюрото си така, че да се изправите и да достигнете до всички пособия , които редовно използвате.
 • Задайте аларма, за да ви напомня да предприемете кратка почивка.
 1. Редовно променяйте работната си среда

Включването на физическата активност в работния ден има многобройни ползи за здравето, намалява отсъствието от работа и повишава когнитивните способности, настроението и производителността. Предвид всички положителни резултати от това, че сте по-малко заседнал, вашият шеф може да бъде отворен за промяна на работната среда, за да предостави повече възможности за движение.

Малките движения на бюрото могат да бъдат насърчавани чрез използване на топка за сядане.

Някои фирми вече предлагат учебни класове преди работа, йога почивки по време на работно време и работни групи по време на обяд, за да помогнат на работниците да се грижат за тяхното благосъстояние и да повишат ефективността на работата.

Могат да се предприемат много стъпки за реинженеринг на офис средата. Те могат да включват:

 • премахване на столове и бюра
 • насърчаване на срещи за ходене
 • създаване на пешеходни пътеки
 • въвеждане на програма за движение с измерване на крачки
 • въвеждане на игри на работното място
 • консултиране на служителите относно дейността и храненето
 • сядане на топки
 1. Направете си активна почивка за обяд

Вместо да ядете обяда си на компютъра си, докато проверявате смартфона си и отговаряте на имейли, направете почивка свързана с физическа активност. Когато се върнете на работа, се чувствате освежени, съживени и по-способни да се концентрирате през останалата част от деня.

Независимо дали ще  отидете на активна разходка, разходка с велосипед, плуване или фитнес зала за един час, упражняването на какъвто и да е вид активност ви помага да разчупите  деня си и да ви мотивира за оставащите часове в офиса.

Изследване на повече от 1 милион души разкрива, че физически активното в продължение на поне един час всеки ден може да елиминира повишения риск от болести, свързани със заседналостта, в продължение на 8 часа на ден.

Хората, които са прекарали 8 часа всеки ден в седнало положение, но са били физически активни, са по-малко склонни да бъдат изложени на риск от ранна смърт от хора, които са седнали за по-малко часове, но са били неактивни.

На работниците, които отделят време да се занимават с физическа активност, също се съобщава, че е по-малко вероятно да развият влошаване на психичното здраве, като симптоми на депресия, отколкото тези, които не се занимават с упражнения.

Хората, които са били физически активни в продължение на 4 часа седмично, са имали половината от вероятността да изпитват проблеми с психичното си здраве, отколкото физически неактивните индивиди.

Независимо как се справяте с оставането активно през работния си ден, важно е да запомните, че всяко движение, дори само за 10 минути, е по-добро от това, да остане неподвижно и да не се движи изобщо.

Започнете малък с 10-минутна оживена разходка всеки ден и се стремим към три 10-минутни оживени разходки или 30 минути умерена физическа активност на 5 дни в седмицата.

Add a Comment