Херния – симптоми, причини, лечение!

хернияАко от известно време усещате дискомфорт ниско в корема, отляво или отдясно, или пък рязко ви заболи в областта на слабините и корема, то трябва да вземете мерки. Това може да са първи симптоми на херния.

Причината за това т. нар. мъжко заболяване, най-често е вдигането на много тежки неща. Затова и по-често мъжете страдат от херния от жените. Но не са изключени и случаи, при които и дамите получават херния, като например, след раждане.

Човек може да живее с херния години наред, без дори да разбере, че има подобно заболяване. Докато не се стигне до момента, в който чувства непрекъсната болка и тежест.

Херния – симптоми, причини, лечение!

Какво е херния?

Херния идва от латинската дума hernia (разкъсване, спукване). Хернията е изсипване на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулната или съединителнотъканната обвивка. Хернията има три части — херниален пръстен, херниален сак и херниално съдържимо.

Видове херния

Ингвинална херния

Това е най-разпространеният вид херния, като най-често се появява при мъжете. Ингвиналната херния е в слабините.

Феморална (бедрена) херния

Бедрената херния се развива в гънката на крака, където бедрата се свързват с торса. Ингвиналната и бедрената херния си приличат по това, че и двата вида заболяване се развива в слабините.

Пъпна херния

Хернията в областта на пъпа са рядко срещани – 10-30% от всички хернии са пъпните хернии. Пъпната херния се появява в пъпната ямка или в близост до пъпа, което е естествено слабо място на предната коремна стена.

Епигастрална херния

Тази херния се намира в областта на епигастриума и е много рядко срещана.

Двустранна херния

Двустранната херния се среща рядко – едва при 30% от пациентите. По-често е след 50-55 годишна възраст. Херниите могат да се появят едновременно или обикновено се появява херния от едната страна и по-късно херния и от другата.

Лечение

Лечението на хернията е едно – с операция. Така че не си мислете, че ще ви мине с времето. Напротив, с отлагане на оперативна намеса, херния става все по-голяма и започва да причина все по-голям дисконфорт на човек.

Правят се два различни вида операции – конвенционална (традиционна) операция и лапароскопска (безкръвна) операция – лапароскопия.

Add a Comment