Ехография

ехографияУлтразвуковата диагностика е метод на изследване, познат още като ехография или ултрасонография.

Ехографията работи със специални апарати, използвайки свойството на ултразвуковите вълни да се отразяват от различните по плътност тъкани на човешкото тяло. Получават се образи върху монитор или хартиен носител. Тези изследвания дават данни за даден орган или цялото тяло.

Това изследване се нарича ултразвук. Ултразвуковото изследване е широко използвано в медицината и дава много нови възможности на лекарите да откриват и лекуват болести.

Една от най-честите му употреби е за проследяване на развитието на плода по време на бременност. Ултразвуковото изследване дава точна и безопасна картина на състоянието на ембриона и майката.

Добрият образ при ултразвуково изследване зависи от количеството околоплодна течност, разположението на плода и подкожната мазнина.

Някои гинеколози дори предлагат снимки от такъв преглед, но понякога се изисква доста въображение, за да познаеш какво точно гледаш на снимката. Въпреки възможностите, който дава 3-D и 4-D ултразвукът, той не е по-добър от 2D ехографията, а по-скоро служи за допълнителна диагностика при съмнения за някакъв проблем.

Add a Comment