Спиш на светло? Може да навредиш на здравето си!

спиш ма светлоКажи ми как спиш, за да ти кажа дали си здрав! Тази теорема може да се окаже много актуално и вярна. А именно – според проучване, ако спите на светло, нямате добро здраве. Тъй като многото светлина по време на сън, се оказва – вреди на здравето!

До този извод са стигнали учени, изследвайки мишки. Животните са тествани под осветление в продължение на 6 месеца. В експеримента са участвали 134 мишки, които не са били на тъмно в продължение на половин година.

Стигнало се до загуба на сила и костна маса и са се появили признаци на възпаление при мишките. Резултатите са тревожни и за хора, смятат учените, особено за тези, които продължително време се излагат на светлина – като сезонните работници и болничните пациенти.

До края на изследването мишките загубили около половината от издръжливостта си в сравнение с контролните резултати. Освен това техните кости също били засегнати.

Съществува ясна разлика между сигналите, които невроните в мозъка изпращат през деня и нощта. Когато са изложени на постоянна светлина, разликата в силата на тези сигнали е била намалена със 70 на сто, установява изследването. Т.е. излагането продължително време на светлина променя нормалните циркадни ритми в мозъка до 70%.

Резултатите подкрепят доказателствата от проучванията, които предполагат, че продължителното излагане на светлина при хора може да повлияе на здравето им. Например, жените, които се излагат на по-дълги периоди на светлина, са по-податливи на счупвания на костите им. Това от друга страна пък води до повишен риск от рак и болести на обмяната.

Екипът на Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден в Холандия установил, че нарушените циркадни ритми на мишките се възстановяват за около 2 седмици, след като ги поставят и на тъмно.

Add a Comment