Ракът на простата – лечим!

простата

Ракът на простата е вторият по честота сред мъжете след този на белия дроб. Характерно за него е, че има бавно развитие в продължение на години.

Често протича без или със много слаби неспецифични симптоми, които много наподобяват  тези на доброкачественото увеличение на простата.

Освен това голяма част от пациентите вече имат известно доброкачествено увеличение, чиито симптоми могат да замаскират тези на рака. Това го прави доста коварно заболяване, при което появата на специфичните за него оплаквания са вече белег за късен етап на болестта.
В България в последните години се наблюдава тенденция за понижаване възрастта на мъжете, развили злокачествен процес в простатната жлеза, отбелязват от БАЗП.
Статистиката показва, че 85% от случаите на карцином на жлезата, са хистологично доказани, като около 10% са в първи стадий, около 40% във втори и над 30% са в напреднали стадии на болестта.
Основната причина, поради която смъртността се оказва толкова висока, е късното откриване на карценома, когато той вече е извън простатната жлеза, с разсейки в други органи и в костната система.
Класическите методи за лечение на рака на простата са три: радикална операция, лъчелечение и хормонално лечение.
Всеки пациент е диагностициран в различен стадий на болестта и има различен здравословен статус. За един е препоръчителна радикална операция, за друг, поради други болести, това е рисков метод. Важно е и запазване качеството на живот на пациента.
Изключително важно за успешния изход на операцията е опитът на уролога.

Add a Comment