Пеганизъм – нова диета завладява Холивуд

Д-р Марк Хаймън

Докато доскоро в Холивуд беше хит палео диетата, а Бионсе и Джей Ло възхваляваха веган режимите си, то вече е време всички да се приготвим за следващото поколение режим за здравословно хранене – пеганизъм.

Д-р Марк Хаймън разработва тази система за хранене, която комбинира най-доброто от палео и от веган режимите. В книгата си „Яж мазнини и отслабвай” (ИК „Кръгозор”) за първи път той обяснява същността на пеганизма. Авторът предлага нова революционна програма, която ще преобърне възгледите ви за мазнините и коренно ще промени начина ви на хранене и вашето здраве.

Марк Хаймън е доктор на медицинските науки, практикуващ лекар, който прилага най-доброто от традиционната и алтернативната медицина и често гостува като консултант в CNN, FOX и Elle. Неговият подход към храненето е резултат от десетилетия на проучвания и личен опит, натрупан от работата му с всеки един от хилядите му пациенти.

Пеганизъм е проверената от него комбинация между палео диетата и веганството. „Фокусирам се конкретно върху пресечната точка между веганството и палео диетата, защото по средата между тези два подхода се намира най-постижимият, логичен, екологичен, вкусен, здравословен, научнообоснован начин на хранене. Съчетавам здравословни елементи от други режими, като например Средиземноморската диета”, казва Хаймън.

Съпоставянето на веган диета с консумация на чипс, кола, гевреци и паста с палео диета, включваща полезни зеленчуци и месо от пасищни животни, отново не би било от особена полза. Същото се отнася и до сравняването на палео режим с месо от индустриално отглеждани животни, пушени наденици и малко количество пресни зеленчуци с веган диета с непреработени храни с нисък гликемичен индекс.

„Все още никой обаче не е направил проучване, сравняващо идеалната, здравословна палео диета с идеалния, здравословен, високомазнинен веган режим. Предполагам, че и двата начина на хранене са здравословни и че някои хора се чувстват по-добре при спазване на високомазнинен режим с животински продукти, а други – при придържане към високомазнинно веган хранене”.

Марк Хаймън препоръчва да рестартирате изцяло организма си с програмата „Яж мазнини и отслабвай“, описан в едноименната книга, и после да направите преход към пеганизма като режим, към който да се придържате в дългосрочен план. Пеганизмът е разумен и балансиран начин на хранене без купища ограничения. Той е засищащ, лесен за следване и базиран на най-съвременните и точни научни факти.

Ето правилата на пеганизма, които Хаймън съветва да следваме:

– Неограничени количества нескорбялни зеленчуци (зеленолистни и хрупкави зеленчуци), които трябва да съставляват около 50-70% от храната ви като обем (т.е. като пространство, което заемат в чинията ви).

– Умерени количества ядки и семена, сред които бадеми, орехи, пекан, макадамия, тиквено семе, сусам, конопени и чиа семена.

– Умерени количества плодове с нисък гликемичен индекс.

– Риба – дива, с ниско съдържание на живак, или продукт на екорибовъдство (сардини, скумрия, херинга, дива сьомга).

– Говеждо, бизонско, агнешко от пасищни животни, органично птиче месо.

– Яйца от органични или свободно отглеждани кокошки.

– Малки количества зърнени, без съдържание на глутен (ориз, киноа, елда).

– Малки количества бобови, ако нямате непоносимост.

– Без млечни (с изключение на козе или овче сирене или кисело мляко, ако ви понася, и ГХИ или краве масло от пасищни животни).

– Големи количества полезни мазнини – авокадо, зехтин екстра върджин, кокосово олио.

– От време навреме лакомства, съдържащи истинска захар, кленов сироп или мед.

– Умерен прием на алкохол – максимум 1 чаша вино вечер или около 30 грама дестилирани алкохолни напитки – най-добре по-малко от 5 питиета на седмица. Бирата създава проблеми, защото съдържа захар и глутен. Помислете за „биреното коремче“.

– Кафе или чай (максимум 1-2 чаени чаши на ден).

– Минимални количества глутен (само под формата на пълнозърнести като начупен овес, пълнозърнест хляб от ръжени ядки, ечемик) и млечни (най-добре кози или овчи и винаги органични), в случай че няма нетолерантност. Те са само по избор и то при условие че установите, че организмът ви не реагира при повторното им включване в режима. Не е необходимо да бъдат част от един здравословен начин на хранене. При повечето хора предизвикват възпаление и хронични оплаквания.

Какво не се включва в режима?

Преработени храни, всички изкуствени продукти (особено подсладители), течна захар и сокове, с изключение на сокове от зеленолистни.

„Пеганизмът е по-скоро философия с насоки, отколкото строго спазване на определен начин на хранене, включващ последните научни факти и схващания за храненето и подпомагащ тялото ви да бъде в дългосрочен план в оптимална форма”.

В книгата „Яж мазнини и отслабвай” д-р Марк Хаймън ще ви даде насоки, които да ви помогнат да определите най-подходящата схема за вас. Но най-важното е, че ще трябва да продължите внимателно да се вслушвате в тялото си.

Кое е най-доброто, което бихте могли да направите, за да се радвате на здраве, оптимално тегло и дълголетие?

Яжте повече мазнини!

пеганизъм

Добре дошли в света, в който се храните различно и се наслаждавате на консумацията на мазнини! Точно така.

Приемането на повече мазнини ще ви помогне да намалите теглото си, да се чувствате добре и да живеете по-дълго, а също и като профилактика на сърдечносъдовите заболявания, диабета, деменцията, рака.

Как би могло да е вярно?

Та нали здравните експерти и специалистите по хранене, ръководещи лекарските асоциации, ни съветват да приемаме по-малко мазнини, защото причиняват сърдечносъдови заболявания? Спазваме тези препоръки, без да ги подлагаме под съмнение, в продължение на повече от 50 години.

В книгата „Яж мазнини и отслабвай”, която вече е на пазара с логото на ИК „Кръгозор”, д-р Марк Хаймън развенчава митовете, че мазнините водят до повишаване на холестерола, че са причината за сърдечносъдовите заболявания и за натрупването на килограми.

Авторът, известен в България с бестселъра „Ултраметаболизъм”, превръща най-новите научни изследвания за мазнините от последните 5 години в 21-дневна практическа програма за хранене, енергизиране и детоксикация на организма и ни запознава с последните технологии за сваляне на теглото, помага ни в превенцията на болести, за поддържането на дълголетие и стимулиране на мозъчните функции.

„В продължение на десетилетия и аз смятах, че на всяка цена трябва да избягваме мазнините, до момента, в който започнах сериозно да се занимавам с проучвания. Установих някои изненадващи факти, докато подготвях книгата, а и в хода на изследването и лечението на повече от 20 000 мои пациенти през последните 30 години. В тази книга съм записал своите открития заедно с препратки към съответните източници, за да се убедите сами, ако ви е трудно да повярват“, казва Хаймън.

Основната идея е, че не бива да заклеймяваме всички мазнини. Има наситени, мононенаситени, полиненаситени и трансмазнини, като във всеки отделен вид има допълнително разделение. Приемът на големи количества от „правилните“ мазнини няма да доведе до затлъстяване. Точните мазнини са ключът към здравето и към свалянето на килограми”.

Хаймън посочва кои храни да избягваме и кои да консумираме, кои са полезните мазнини, какви въглехидрати да приемаме. Храни като яйцата, маслото, агнешките котлети с тлъстини получават своето реабилитиране и се нареждат редом до ядките, авокадото, зехтина и маслините.

В „Яж мазнини и отслабвай” за първи път се обяснява и същността на пеганизма – разработената от Хаймън система за хранене, която комбинира най-доброто от палео и от веган режимите.

Пеганизмът вече е хит в Холивуд, а сред привържениците му са Леброн Джеймс, един от най-великите баскетболисти на нашето време, и тенисист номер 1 Новак Джокович.

Планът „Яж мазнини и отслабвай“ ще ви даде тласък по пътя към отслабването, рестартирането на обмяната и оздравяването. Само за 21 дни ще сте наясно не само какво да ядете, но и как да зареждате с гориво тялото си на всяко едно ниво, за да изглеждате и да се чувствате фантастично.

Add a Comment