Онкология

химиотерапияОнкологията идва от древногръцките думи Ὄγκος – подуване, набъбване и λόγος – знание. Тя е клон на медицината, която изучава доброкачествени и злокачествени тумори, механизмите и моделите на възникване и развитие на методи за профилактика, диагностика и лечение.

Онкологичните заболявания представляват огромен и разнообразен клас от заболявания. Раковите заболявания са системни и засягат един или друг начин, всички органи и системи на човека. Има много форми на рак и възможности за лечение. Въпреки че пациентите често възприемат диагнозата като смъртоносна, не всички тумори водят до фатален край.

В днешно време се използват различни терапии за лечение на туморни образования – операция (хирургична) за отстраняване на тумора и / или метастази; (т.е., елиминиране на обструкцията на дихателните пътища в храносмилателния тракт или неоперабилен тумори); облъчването на туморни метастази и йонизиращо лъчение; цитостатици и / или цитотоксична химиотерапия; имунотерапията с цел стимулиране на собствената противотуморен имунитет на организма; хормонална терапия за хормонално и / или хормон-зависими тумори; фотодинамичната терапия; насочени терапии – лечение на тумори с лекарства, които действат директно върху целевата клетка и минимален ефект върху здрави органи.

Add a Comment