Кръвна група и болести – каква е връзката?

кръвна група

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh). Според резус-фактора кръвните групи се делят на положителни и отрицателни.

В зависимост от това кои от тях притежава човек се определя и към коя от четирите кръвни групи принадлежи. Антигените се възприемат като чужди вещества от организма ни. Когато са част от него обаче, той се научава да ги разпознава. Тогава имунната ни система създава специфични антитела, които да атакуват вирусите и бактериите, но не и тези белтъци.

Така кръвната група определя вида на антителата или на защитните ни сили срещу различните болести. Освен от антигените обаче кръвните групи се определят и по още един критерий – така наречения резус фактор. Той може да бъде отрицателен или положителен. Така основните кръвни групи се оказват не четири, а осем.

От резус фактора пък зависи дали двама души са подходящи, за да си родят дете. Ако жената е с резус фактор отрицателен, а мъжът – с резус фактор положителен, това може да доведе до здравословни проблеми при бебето.

В зависимост от кръвната група, която има човек, може да се определят и риска да се разболее от дадено заболяване.

Проблеми с паметта – кръвна група AB

Оказва се, че има много общо между мозъка ни и съдовата ни система. Скорошно проучване установява, че хора с кръвна група АВ са били 82% по-склонни да изпитват трудности с паметта, отколкото хора с друга кръвна група. Една от причините за това изследователите търсят в ключов протеин на съсирването, известен като фактор на кръвосъсирването. Този протеин намалява качеството на притока на кръв към мозъка, което от своя страна затруднява запаметяването.

Рак на панкреаса – кръвна група O

Изследване на университета в Йелс за бактериалните инфекции установило, че хората с кръвна група нулева са в по-голям риск да се разболеят от рак на панкреаса. Учени от раковия център на университета направили проучване, с което установили, че в червата ни има един общ вид бактерия, наречена Helicobacter Pylori. И когато човек няма антигени, с които да се пребори с тази бактерия, може да развие рак на панкреса. А според учените именно хората с О кръвна група не носят антигени за това.

Болест на сърцето – кръвна група AB

Проучване на Харвардския университет установява, че хора с кръвна група АВ са по-склонни да се разболеят от сърце от другите. В процентно отношение вероятността според учените е 23% по-голям шанс да развият сърдечно-съдови заболявания, отколкото хора с кръвна група О например.

Стрес – кръвна група A

Хормоните в нашия организъм са с различни нива. Така учените са разбрали, че хората с кръвна група А са по-склонни да имат по-високи нива на хормона на стреса – кортизол, в тялото си. И препоръчват да избягат от него с упражнения тип Тай Чи или йога. Когато надбъбречната жлеза произвежда все повече и повече кортизол в кръвта, хората стават все по-стресирани.

Add a Comment