Контактни лещи – въпроси и отговори, които трябва да знаете!

контактни лещи

Контактните лещи позволяват да се избегнат такива известни проблеми на носещите очила хора, като например: ограничено полезрение, оптически измами, запотяване на стъклата, отказване от определени видове спорт.

Контактни лещи – въпроси и отговори, които трябва да знаете!

Колко дълго могат да се носят контактни лещи?

В днешно време съществуват различни варианти на контактни лещи – еднодневни, едномесечни, тримесечни, целогодишни. Така че колко дълго можете да носите лещите е ваш избор.

Преди да си сложите контактните лещи, трябва да…

Винаги да измивате ръцете си, преди да поставите контактните лещи или преди да ги извадите от очите си. Не си мийте ръцете с много силно ароматизирани сапуни. Избършете добре ръцете си, тъй като те трябва да са сухи, за да си сложите лещите.

Как да поставите контактните лещи правилно?

Започнете с една и съща леща всеки път – например, първо на дясното или на лявото око. Използвайте показалеца си, за да извадите лещата от контейнера на опаковката. Почистете я добре с разтвора, препоръчан от лекаря ви. Поставете лещата на върха на показалеца си. Поставете лещата директно на ириса на окото си. Внимателно я поставете и мигнете.

Как да премахнете контактните лещи?

Първо, измийте ръцете си преди да ги извадите. За да свалите лещите, дръпнете надолу долния си капак. Погледнете нагоре или настрани и внимателно издърпайте лещата от окото си. Използвайте палеца и показалеца си за това движение.

Как да почистите и съхранявате контактните лещи?

Има много начини за почистване и съхранение. Лекарите обикновено препоръчват различни видове разтвори, в които лещите да се държат, дезинфекцират и съхраняват. Някои препоръчват отделни продукти за почистване и измиване. Вода и лещи не се смесват. Ако сте свършили разтвора си за контактни лещи, може да се изкушите да изплакнете лещите си с вода от чешмата. Не го прави! Във водата понякога има микроби, които могат да причинят сериозни очни инфекции.

Можете ли да се гримирате, ако сте с контактни лещи?

Ако носите контактни лещи, не е много желателно да се гримирате – това най-вероятно си мисли всеки, които иска да си купи контактни лещи! Само че това не е вярно! Дамите, които обичат да се гримират, могат да носят контактни лещи, без никакви проблеми. Просто трябва да ги поставят, преди да се гримират.

Запазете си очилата

Дори и след като си купите контактни лещи, най-вероятно ще продължавате да носите своите очила понякога. Дори е хубаво да ги задържите, тъй като е добре от време на време очите ви да си почиват.

Add a Comment