Кое тежи повече – мускулите или мазнините?

мускули

Повечето хора преминават на някакъв режим, за да отслабнат. И очакват да свалят килограми, веднага след като започнат да тренират. Но както добре знаем всичко – това не се случва толкова бързо, колкото ни се иска.

Каква е причината да не се разделяме с мазнините и да трупаме мускули, докато тренираме?

Ролята на мазнините и мускулите при отслабване

Много хора все още вярват, че мазнините могат да се трансформират в мускули чрез упражнения, което от своя страна може да доведе до загуба на тегло. Според тях, след като спрете да упражнявате, мускулите ще се превърнат в мазнини. Това е неправилно, тъй като мазнините не могат да се променят в мускулите и обратно. Упражненията могат да ви помогнат да изгубите мазнини или да увеличите мускулите. Някои програми за упражнения обясняват как да отслабнете и да увеличите мускулите по едно и също време. Всички тези промени могат да повлияят на телесното ви тегло. Загубата на мазнини може да доведе до загуба на тегло до известна степен, но от друга страна мускулната маса може да увеличи теглото ви.

Мускулът тежи ли повече от мазнините?

Мускулите не тежат повече от мазнините. Един килограм мазнини може да изглежда по-тежък и по-голям от един килограм мускул, но не тежи повече. Мазнините се нуждаят от повече пространство, за да се поберат, но мускулите пък заемат по-малко пространство. Човек с повече телесни мазнини ще изглежда по-обемист от този с по-малко телесни мазнини и повече мускули. Преди всичко, мускулите помагат на тялото да изгаря мазнините, дори когато сте в покой. Повече тъкани от мускулна маса означава по-висока скорост на изгаряне на калориите.

Упражнения за мускули и загуба на мазнини

За да имате повече мускули и да се отървете от мазнините, то много зависят вида, продължителността, честотата и интензивността на упражненията, които правите. В нормални случаи, загубата на тегло може да се постигне чрез тренировка – с редовни упражнения за загуба на мазнини и увеличаване на мускулите. Загубата на мазнини се компенсира от увеличаване на мускулите и така няма да има значителна промяна в телесното ви тегло. Въпреки че скоростта на загуба на тегло е бавна, тя може да бъде плодотворна в дългосрочен план. Ако искате по-бързи резултати, трябва да изберете други видове упражнения. Повече кардиоупражнения ще ви помогнат да постигнете по-висока степен на загуба на тегло. Един час аеробни упражнения на ден може да доведе до загуба на тегло.

Бърза загуба на тегло може да бъде постигната и чрез диети. За бързо натрупване на мускули, трябва да преминете към правилна диета, увеличен прием на калории и тренировка за теглото. Начините за постигане на двете цели са различни и не могат да бъдат постигнати чрез нормален режим на упражняване.

Add a Comment