Как да реагирате, ако ви опари медуза?

медуза

Ужилването от медуза в морето може да се случи, особено на нашите черноморски курорти. Медузите в Черно море излизат на плитко особено в разгара на лятото и отпуските – през месеците юли и август. Така много бързо може да станете жертва на някоя медуза, която незабелязано да ви опари, докато се разхлаждате във водата.

Но знаете ли как да реагирате, когато ви опари медуза?

Опарването от медуза е доста некомфортно усещане – докосването на мекотелото с кожата на човека води до болка, парене, усещане за сърбеж и като че ли сте се опарили. Ужилването от медуза се предизвиква от инжектирането на отрова в кожата от отделените нематоцисти от пипалата на медузите. Всяко едно от пипалата на медузата може да отдели хиляди и дори милиони нематоцисти. При контакт с кожата се предизвиква парещо усещане.

Запазете самообладание!

Първото нещо, което трябва да направите, ако ви опари медуза, е да се опитате да излезете от водата спокойно. Не се опитвайте да бягате, тъй като има медузи, които това и чакат. Някои видове се увиват с пипала около обекта, така че положението може само да се влоши, ако изпаднете в паника.

Измийте се!

Второто нещо, което трябва да направите, е да се измиете. Но това трябва да стане с оцет. Тъй като най-вероятно няма да имате оцет с вас на плажа, то измийте мястото с малко солена вода. Или както казват препатили – носете по един лимон в плажната чантата. Той ще ви свърши същата работа. В никакъв случай не третирайте опарването с урина или чешмяна вода. Най-добре е да сложите лед върху опареното място.

Дезинфекцирайте!

Това може да го направите и по-късно, когато се приберете в хотела и сте се успокоили от шока. Добре е да намажете мястото с алое. Алоето благоприятства за премахването на болката, благодарение на антисптичните си свойства.

Потърсете лекарска помощ!

Ако имате силен сърбеж, поява на уртики или зачервяване на кожата, затруднено дишане и поява на хрипове, стягане на гърлото или затруднено преглъщане, замайване или мускулни спазми, то незабавно потърсете лекарска помощ.

Add a Comment