Как да изчислите с точност менструалния си цикъл сами?

цикъл

Повечето от жените са преминавали през фазата, когато техният менструален цикъл е объркващ и непредсказуем. Това често е разочароващо за жените, които се опитват да забременеят.

Знаейки как да преброите менструалния си цикъл, ще имате много предимства, ако искате да забременеете или просто искате да регулирате сексуалните си контакти.

Всичко, което трябва да знаете, е датите на предишния си период. И всичко е въпрос на чиста математика.

Най-важната информация

Дължината на менструалния цикъл е броят на дните, които трае. Денят, в който започва вашият период, се казва, че е ден 1 на цикъла, който е началото на новия цикъл. Нормалната дължина е 28 дни, а продължителността на периода може да бъде от 3 до 7 дни.

Въпреки че това са общите статистически данни, повечето от жените имат своя собствена уникална тенденция, пише buzzle.com. В някои случаи дължината може да се простира до 31 дни, а в други случаи – може да бъде максимум 21 дни.

Ето как да изчислите продължителността на месечния цикъл:

Да приемем, че сте имали менструален цикъл на 2 януари, а на 28 януари е бил следващият ви цикъл. Така че сега ще трябва да преброите броя на дните, включително 2-ри януари, но без 28 януари. Следователно дължината на месечния ви цикъл е 26 дни.

Важно е да се отбележи, че продължителността на периода не влияе върху продължителността на самия цикъл. Дали периодите продължават 5 дни или 7 дни, продължителността ще остане 26 дни.

За да изчислите средната дължина, ще трябва да изпълните същата процедура за последните 2 до 3 цикъла. 

Овулация

Ако се опитвате да забременеете, ще искате да знаете кога настъпва овулацията. Ще трябва да изчислите кога се пада 14-ия ден след първия ден от менструалния ви цикъл. Обикновено това е денят, в който ще овулирате.

В случай, че менструалният ви период не се е появил около определената дата, тогава ще трябва да помислите за възможните причини за забавянето. Има многобройни причини, различни от бременността, за забавен или пропуснат период.

В някои случаи цикълът може да се отложи за още 7 дни. Ако е повече от това, тогава трябва да посетите гинеколог, за да разберете причината.

Add a Comment