Каква е връзката между сърдечно-съдовите заболявания и диабета?

диабет„За съжаление диабетът не боли. Ако имаш алергия от нещо и като го хапнеш, усетиш дисконфорт, следващият път няма да я ядеш пак.“ Това обясни ендокринологът д-р Наталия Темелкова за болестта диабет. „Диабетът е болест за цял живот и във всички ръководства съпътства всякаква терапия“, уточни още специалистът.

„Диабетътт е класически рисков фактор, обаче процесите, които текат при диабетно болните, са по-ускорени. Много често тези рискови фактори водят до по-ранна увреда – артероскопичните заболявания“, каза проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) в ефира на бТВ.

„Добрият гликемичен контрол е ключов и важен и е важно да бъде постигнат рано. Повечето болни започват да се дисциплинират твърде късно – когато зрението е увредено, или когато вече са получили първия инфаркт. Добрият контрол е важен през цялото заболявания. Тогава усложненията биха настъпили много по-малко“, обясни пък ендокринологът д-р Наталия Темелкова от Александровска болница.

От своя страна проф. Постаджиян предупреди, че „пушенето и яденето на набухватели вредят изключително много на диабета.“

„Има съвременни терапии, които освен добрия контрол на кръвната захар, имат доказани позитиви на крайния резултат. Контролът на теглото, на сънната апнея, на хипертонията – комплексно лечение дава едни много добри крайни резултати“, успокои д-р Темелкова.

Запитани какво става, когато ни е увеличената кръвната захар и не вземам мерки, ендокринолъгът обясни, че това води до инфаркти и инсулти много по-рано, но освен това и до други съпътстващи заболявания.

Истината е, че изследвания трябва да се правят системно, заключи проф. Постаджиян.

„Ако знаеш как се случват нещата, когато си изградиш един начин на живот, без това да те обременява – това ще бъде инвестиция в здравето, не само на самия пациент, но и на близките му и няма да си поръчва тирамису в заведение, при положение че е болен от диабет.

Информираността е основна за болните от диабет, защото те не трябва да спазват диета 20 дни, а години наред“, обяви ендокринологът.

„Диабетната диета е здравословно хранене реално“, категорична бе д-р Темелкова. Тя смята, че трябва в по-голяма част да се рекламира здравословното хранене, а не непрекъснато да се рекламират чипсове и вафли по телевизиите.

Нищо не е съдба, договор със смъртта няма, но изисква внимание и целенасочени усилия. Пациентът има водеща роля, а не някой лекар“, увери проф. Постаджиян. И завърши: „Не очаквам да има метаболитно здрави хора на Земята.“

Add a Comment