Кажи ми какво ти се яде, за да ти кажа какво ти липсва?

Какво ти се яде?

Кажи ми какво ти се яде, за да ти кажа какво ти липсва? Тази максима важи за доста от заболяванията, които ни сполетяват ненадейно или с времето.

Ето начин да проверите какви минерали и вещества ви липсват, ако ви се хапва определена храна:

Ако ви се яде сладко

Това е най-често, защото тялото се опитва да увеличи количеството серотонин, който в мозъка създава чувство на добро настроение. Когато ядете храна, богата на въглехидрати, като шоколад, сладолед и други видове сладки, нараства нивото на серотонин и настроението се вдига. Необходимостта от сладко може също така да произтича от необходимостта да се повиши нивото на енергия. Ако сте човек, който  е „забравил“ да яде, тялото може да изисква сладко, защото прекомерният глад води до спад на кръвната захар.

Ако ви се яде месо

Това означава, че имате недостиг на желязо. Червеното месо  е добър източник на желязо. В случай, че не сте яли дълго, може да се появи такова желание.

Ако ви се яде солено

Това означава, че страдате от  липсата от минерали. Изследванията показват, че жените, които са имали нисък хранителен прием на калций, всъщност копнеят за солени ястия. Повишеният прием на натрий може временно да повиши нивото на калций в кръвта. Но това не е единствената причина за необходимост от солено. Ако усилено работите физическа  работа и се потите много, се губят вода и елктролити, включително и натрий.

Ако ви се яде люто

Може би тялото всъщност иска да се разхлади. Въпреки че звучи парадоксално,  изпотяването, което причинява лютата храна охлажда организма. Освен това, някои свикват с лютата храна заради усещанията, която причинява. Лютата храна може да ускори работата на  сърцето, да стимулира кръвообращението, дори и да се увеличи скоростта на вдишване.

Add a Comment