Искате да дарите кръв – прочетете задължително това!

кръводаряванеКръводаряването не е просто жест към даден човек или начин да изкарате малко пари. Кръводаряването в днешно време е живот! Липсата на кръвни продукти все повече и повече поставя животоспасяваща необходимост от кръв. А кръводарители няма!

Каква е причината за това – не е ясно! Дали страхът от иглите, или липсата на информираност, но фактите говорят, че твърде малко хора стават кръводарители.

А даряването на кръв не е нищо сложно и страшно. Убедете се сами!

Искате да дарите кръв – прочетете задължително това!

1. Имате ли право да станете кръводарител

Какво е необходимо, за да дарите кръв? На първо място – да сте клинично здрав, на възраст – от 18 до 65 години. Важно условие е да имате определени нива на хемоглобина, а именно – с минимални нива – за мъжете – 135 г/л. и за жените – 125 г/л.

Друго важно условие, за да дарите кръв, е да тежите повече от 50 кг.

2. Как се дарява кръв?

Ще ви вземат кръв от пръста, за определяне на кръвната група и нивото на хемоглобина. Кръводаряването се осъществява еднократно, като количеството дарена кръв е ограничено до 450 мл. Цялата процедура отнема около 40 мин.

Трябва да знаете, че ако лекарят прецени, че кръводаряването ще представлява опасност за здравето ви, може да ви бъде отказано да дарите кръв.

3. Няма да дарите кръв, ако:

Не се допуска да бъдат кръводарители жени в период на бременност, лактация и менструация. Не се допуска кръводаряване при интоксикация с алкохол и наркотични вещества, както и при приемане на медикаменти в последните 48 часа преди кръводаряването: антибиотици, хипотензивни, антикоагуланти, дигиталисови, стероидни и нестероидни противовъзпалителни, хипогликемични, антипсихотични, сънотворни и антиогреганти в последните 7 дни преди кръводаряването. Не се допускат до кръводаряване лица, на които през последните 6 месеца е преливана кръв, кръвни съставки или плазмени биопрепарати.

4. За да дарите кръв, трябва да нямате проблем с желязото

За да станете кръводарител, трябва да се храните със здравословна храна, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на желязо. Хубаво е да хапнете такива храни ден по-рано. Преди да отидете да дарите кръв, наблегнете на киселото мляко, яйцата, спанака, бананите и пълнозърнестия хляб.

5. След като дарите кръв…

Пийте много течности

Но имайте предвид, че когато ви вземат кръв, трябва да внимавате след това. Избягвайте тежък физически труд. И не забравяйте – да пиете много течности! Целта е да предотвратите обезводняване. Все пак – не забравяйте: кръводаряването е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. След около едно денонощие дарената кръв е възстановена количествено от организма, а след около три до четири седмици – и качествено.

Add a Comment