Защо се събуждаме дори и през уикендите в 7 ч. сутринта?

ранно събужданеНай-вероятно на всеки се е случвало да е недоспал и да си мечтае за уикенда, когато ще спи до късно до обяд. Но когато дойде събота и неделя, нещата не се получават точно така. Напротив, събуждаме се сами рано-рано, без алармата да е звъняла или нещо да ни е събудило.

Но защо се получава така, че дори и през уикендите се събуждаме в 7 часа сутринта?

Учените търсят отговора на тази загадка. Те смятат, че това се дължи на нередовния сън. Препоръката им е сънят да се ограничи до 6 часа на нощ. Така след 2 нощи хората ще се чувстват възстановени и ще успяват да регулират съня си.

За да стигнат до този извод, учените са наблюдавали млади мъже и жени 13 последователни нощи в сънна лаборатория. През първите 4 нощи те спали 8 часа. След това намалили съня им до 6 часа на нощ за 6 дни, последвани от 3 „възстановителни нощи“, които били с продължителност на съня от 10 часа.

След една работна седмица, без достатъчно сън, 2 нощи за възстановяване се оказват напълно достатъчни за подобряване на сънливост, но не и на производителността на човек, установило изследването.

Обичайната практика за прекаляване със съня през уикенда след натоварена седмица не е достатъчна за преодоляване на нарушенията в когнитивната функция в резултат от липсата на сън. Затова много хора не успяват да регулират съня си и през уикенда продължават да спят по-малко.

Add a Comment