Ето от какво могат да ни разболеят хормоните?

Хормоните

Дали сме дебели или слаби, дали сме високи или ниски – всичко това зависи от хормоните ни. Затова доста често се прилагат различни лечение с хормони. Хормоналната терапия с прием на естроген и прогестерон е често срещан метод за справяне с признаците на менопаузата, например.

Но от друга страна приемът на хормони може да навреди на жените. Редица клинични проучвания сочат, че хормоналната терапия увеличава риска от рак. Като например, при употреба на хормоните естроген и прогестерон в менопауза се увеличава риска от рак на гърдата.

Учените стигнали до този извод в резултат на 5-годишно наблюдение на жени, приемащи хормони. Резултатите от самостоятелната употреба на естроген през първите 7 години не води до по-голяма опасност от развитието на рак на гърдата.

Според други изследвания обаче това не е така. Със сигурност обаче употребата на естроген увеличава риска от рак на лигавицата на матката, категорични са учените.

Аналогични са данните от проучванията за въздействието на хормоналната терапия върху рака на яйчниците. Ако една жена използва естроген в продължение на 10 години, има два пъти по-голяма вероятност да развие тумор. Опасността от рак на яйчниците при комбинацията на естроген с прогестерон пък настъпва още след 5,6 години, показват данните на изследването.

Ако една жена приема женски хормони в продължение на 5 г., ще избегне риска от рак на дебелото черво. Все пак, учените предупреждават, че опасността от хормоналната терапия зависи и от дозата и вида на медикаментите, които се използват. Според специалистите хапчетата имат по-висок риск, защото водят до по-високо съдържание на циркулиращи хормони.

С оглед на рисковете за здравето американските специалисти не забраняват хормоналните терапии, но препоръчват на жените да ги използват за доста кратко време.

Add a Comment