Дерматология

ДерматологияДерматологията е дял от медицината, който се занимава с откриването и лечението на всички проблеми по кожата. Названието идва от гръцкото дерма (кожа).

Дерматологията като отделна медицинска наука има свой институт към бившата Медицинска академия. Дерматологията в България има големи традиции и постижения.

Науката дерматология се занимава с дермата –  изградена предимно от съединителна тъкан. Тя осигурява изхранването на епидермиса и определя здравината на кожата. Състои се от два подслоя – папиларен и мрежест.

Колагените и еластични влакна с възрастта значително намаляват. Това води до загуба на еластичността и гладкостта на кожата. Дермата е богато кръвоснабдена, през нея минават около 10 % кръв от общия кръвен поток. Това има голямо значение за терморегулаторната функция на кожата, както и за ролята ѝ като кръвно депо. През нея кръвта минава значително по-бавно, отколкото през останалите тъкани и може да достигне до 1 литър. В дермата и епидермиса се съдържат редица нервни окончания, чрез които човешкият организъм непрестанно получава информация за измененията във външната среда. Непосредствено под епидермиса дермата образува изпъквания, наречени папили. Те са най-силно изразени по дланите и пръстите и образуват строго индивидуален рисунък. Тази особеност се използва в съдебната медицина и криминалистиката. В различните части на дермата са разположени потните и мастните клетки, както и придатъците на кожата.

Кожни и венерически болести са болести са болести, които се предават от човек на човек.

Кожните болести са акне, бенка, брадавица, витилиго, дерматит, екзема, краста, меланома, микроспория, псориазис, розацея, розеола инфантум, розов лишей, себорея, стрептодермии, сърбеж, хиперхидроза, хлоазма.

Венерическите болести – болести, предавани по полов път (БПП) или Сексуално предавани болести (СПБ) се предават между партньорите посредством някаква форма на сексуална активност, най-често при вагинална интромисия, орален секс или анален секс. В по-старата литература, тези заболявания се наричат венерически болести или срамни болести, но през последните години се предпочита терминът сексуално предавани инфекции, който носи по-широк смисъл – болните лица могат да бъдат заразени и могат да заразяват други, без да проявяват симптоми на заболяване. Също така, някои от инфекциите може да се разпространяват чрез използвани медицински игли, както и при раждане или кърмене. Сексуално предаваните болести са известни от стотици години.

Add a Comment