Депресия – какво още не знаем!

депресия

Депресия – това чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. За депресия говорим, когато става въпрос за състояние, което продължава дълго време и когато сме тъжни без никаква причина.

Депресията може да окаже влияние на човек, както емоционално, така и физически. Най-честите симптоми на депресията включват нещастие, загуба на интерес към различни занимания, които преди са ви били интересни и любими, загуба на апетит, липса на енергия и мотивация, трудно съсредоточаване, неспособност за вземане на решения и проблеми със съня (предимно безсъние).

Хроничната, нелекуваната депресия може да предизвика мисли за самоубийство. Но това може да се излекува с антидепресанти и правилно лечение. Депресията обикновено се характеризира с дълги периоди на тъга. Има няколко вида депресии:

Клинична депресия

Хората, страдащи от този тип депресия, показват признаци като загуба на апетит, ниско ниво на енергия, чести кошмари, нарушения на съня, отчаяние и самота и нежелание да се направят най-прости задачи.

Депресивно разстройство

Това е депресивно настроение, което продължава най-малко 2 години. Човек, диагностициран с депресивно разстройство, може да има епизоди на тежка депресия, заедно с периоди на по-леки симптоми.

Сезонно афективно разстройство

Характеризира се с появата на депресия по време на зимните месеци, когато има по-малко естествена слънчева светлина. Тук е важна връзката между витамин D и депресията.

Биполярното разстройство

Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

Следродилна депресия

Този тип депресия се появява, след като жената стане майка и роди.

Причини

Много е трудно да се установят точните причини, които водят до депресия, но може да има няколко причини за това. Някои често срещани са травма или скръб; работа и стрес; храна; любовни отношения; семейни проблеми; алкохол; липса на движение и др.

Рискови фактори

Ако постоянно се чувстват тъжен, вероятността да се разболеете от депресия зависи от наличието на определени физически, генетични, психологични и екологични рискови фактори. Забързаният начин на живот, семейството, социално-икономическият статус, семейното положение, нарушенията в съня, прекалената употреба на лекарства – това са само няколко рискови фактори, които увеличават риска за депресия.

Лечение

Възможностите за лечение обикновено използвани за справяне с депресия са лекарства или терапия. Най-често лечението на депресията се прилага с антидепресанти. В съчетание с правилната терапия със специалисти депресията много бързо ще изчезне.

Add a Comment