Дали е вярно, че новите технологии като телевизори, лаптопи, смартфони увреждат зрението?

увреждане на зрениетоДали е вярно, че новите технологии като телевизори, лаптопи, смартфони увреждат зрението?

Кои фактори могат да увеличат риска от увреждане на зрението?

Разстояние и ъгъла

Седейки в непосредствена близост до екрана, може да напрягате очите си. Затова се препоръчва да не гледате телевизор отблизо или легнали. Оптимално, екранът на компютъра трябва да бъде от 15 до 20 градуса под нивото на очите (около 4 или 5 инча), измерени от центъра на екрана и от 20 до 28 инча от очите.

Осветление

Зениците се отварят, за да се регулира количеството светлина, което влиза в очите. Степента на разширение е в зависимост от средната на осветление на полето на зрението. Гледането на телевизия или работа на компютър в мъждиво осветено стая може натовари очите. Ярката светлина пък напряга очите и води до сухота.

Неподходящи очила или контактни лещи

Очилата за четене трябва да ви бъдат предписани правилно, от лекар. Защото ако не са ви изписани правилните диоптри, било за късогледство или далекогледство, то това също може да увреди зрението ви. Освен това неправилните очила водят и до главоболие.

Съвети!

Избягвайте да гледате телевизия в тъмна стая за продължителни периоди от време. Но ако предпочитате да гледате телевизия на тъмно, то трябва да знаете, че светлината от телевизора уморява окото допълнително.

  • Регулирайте яркостта на екрана, за да се намали отражението.
  • Подобрете вашия дисплей. Сменете стария си монитор с нов, най-добре LCD.
  • В процеса на работа на компютър настройте местоположението на екрана на компютъра. Мястото на екрана трябва да е в рамките на 20′-24 ‘ от очите и на 15 до 20 градуса под нивото на очите.
  • Ако не разполагате с коригиращи очила, то използвайте т. нар. антирефлексни очила или използвайте антирефлексен екран.
  • Мигайте постоянно, за да овлажните очите си. Така ще предотвратите сухотата и дразненето. Използвайте изкуствени сълзи, ако имате сухота в очите.
  • Почивайте си често – 15 минутна почивка на всеки 2 часа използване на компютър.
  • Намалете си светлината на екрана на монитора.

Add a Comment